1. Ulusal Mühendislik Ve Teknoloji Kongresi, Sona Erdi
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Birol Üner, davetli konuşmacılar, sanayi temsilcileri, bilim insanları ve öğrencilerin katıldığı Özel Oturum açılış konuşmalarıyla başladı.
Özel Oturumun açılışında ilk olarak söz alan KMÜ Gıda Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Koyuncu, üniversite ile gıda ve sanayi firmaları arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi amaçlayan merkezin faaliyetlerinden ve projelerinden bahsetti.
“Karaman gıda sanayisini daha ileriye taşımak için el ele vermeliyiz”
KMÜ Rektörü ve Kongre Şeref Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akgül, Karaman sanayisinin başta bisküvi olmak üzere bulgur, kek, çikolata, kraker, gofret, süt ürünleri, makarna gibi birçok ana üretim sektöründe öne çıktığını belirterek, “Karaman tüm bu alanların yanı sıra gıda makineleri üretimi, depolamacılık ve ambalajlama gibi gıda sanayisine dayalı üretim kollarıyla da 'Gıda Şehri' unvanına layık bir ilimizdir. Ülkemizde üretilen bisküvinin üçte biri, bulgurun ise beşte biri Karaman'da üretilmekte ve bütün dünyaya pazarlanmaktadır.” dedi.
Üniversite-sanayi işbirliğine de değinen Rektör Akgül, konuşmasını şöyle sürdürdü: “El ele vererek Karaman gıda sanayisini daha ileriye taşımak için hep beraber kolları sıvama zamanı çoktan geldi. Şunu unutmamalıyız ki geleceğe ümitle bakabilmek Ar-Ge ve inovasyona vereceğimiz önemle orantılı olacaktır. Bu bağlamda Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak 18 Eylül 2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararla kuruluşunu gerçekleştirdiğimiz Gıda Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi, Karaman gıda sanayisinin Ar-ge ihtiyaçlarına cevap verebilmek ve Karaman’ın küresel düzeyde rekabet gücünü artırmak için bilimsel araştırmalar yapmak, üniversite ve sanayi arasındaki işbirliğini artırmak ve gıda geliştirme, uygulama ve araştırma sırasında ortaya çıkabilecek problemleri çözecek bilimsel ve uygulamalı çalışmalar yapmak gayesiyle faaliyetlerine başlamıştır. Burada sizin talep ve ihtiyaçlarınız bizim için oldukça önem arz etmektedir. Sizlerin katkılarıyla üniversite-sanayi işbirliğini en üst düzeyde temin etmek ve Karaman'ı Gıda Ar-Ge Merkezi haline getirmek en büyük hedefimizdir.”
“Sanattan gelen teknoloji kimlik sahibidir”
Açılış konuşmalarının ardından Özel Oturumun davetli konuşmacılarından İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem Elgün ‘Sanattan Teknolojiye Gıda Bilimi ve Endüstrileşme’ konulu sunumunu gerçekleştirdi. Mühendislik ve Gıda Mühendisliği mesleklerinin çalışma alanlarından bahseden Prof. Dr. Elgün bu iki alanın da kendi içerisinde farklı zorluklar barındırdığını ve ülkemizin iyi yetiştirilmiş mühendislere ihtiyaç duyduğunu ifade ederek şunları söyledi: “Sanat, kültürel birikimin meyvesidir ve yaşamın her alanında olduğu gibi mühendislik alanında da kendine yer edinmiştir. Sanattan gelen teknoloji kimlik sahibidir. Endüstriyel ürünler hiçbir zaman sanatın kalitesini tutturamaz. Ulusal ihtiyaçlarımız sanatın ihmal edilmemesini, global ihtiyaçlar ise teknoloji ve endüstriyel üretime sahip çıkılmasını gerektiriyor.”
“Tarihin her döneminde ambalajlamaya ihtiyaç duyulmuştur”
Özel Oturumun davetli konuşmacılarından Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kemal Uslu ise 'Gıda Ambalajlarında Yeni Yaklaşımlar’ konulu sunumu gerçekleştirdi. İnsanların tarih boyunca gıdaları muhafaza etmek için ambalajlamaya ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Prof. Dr. Uslu, dünyada ve ülkemizdeki plastik üretimi ile ilgili istatistikleri paylaşarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Atık olarak biriken plastiklerin yüzde 80’i karalarda iken yüzde 20’si ise denizlere ulaşmıştır. Plastik atıklar her yıl binlerce hayvanın ölümüne neden olduğu gibi kara ve denizlerde çevresel etkilere sebebiyet vermektedir.”
Çevreye zarar vermeyen biyobozunur plastikler hakkında da bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. Uslu, bu plastiklerin kullanımının henüz yaygın olmadığını fakat ürünün geliştirilmesi ile birlikte kullanımının daha da artacağını söyledi.
Üniversite-Sanayi İşbirliği Panelinde Karaman Sanayii’nden Önemli İsimler Yer Aldı
Davetli konuşmacıların ardından Moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Koyuncu’nun yaptığı panele geçildi. Üniversite-Sanayi İşbirliği başlığı çerçevesinde gerçekleştirilen panelde OSB ve KARSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Esat Şen, Slava Süt CEO’su Mustafa Kundakçı, Duru Bulgur Yönetim Kurulu Üyesi Ece Duru, MÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi Reşit Kızıldenizler, Toprakçılar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hamza Toprakçı ve Üçsa Ambalaj San. ve Tic. A.Ş Satınalma Müdürü Ramazan Harmankaya konuşma yaptılar. Panelin ardından davetli konuşmacılara ve katılımcılara plaket takdimi yapıldı.
Özel Oturumun ardından, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül'ün ev sahipliğinde akşam yemeğinde bir araya gelen katılımcılar KMÜ Halk Oyunları ekibi tarafından kendileri için hazırlanan gösteriyi izlediler. Ardından Rektör Akgül, kongre hakkında değerlendirmelerde bulunarak kongreye katılan bilim insanları ve araştırmacılar ile kongrenin düzenlenmesine emek veren KMÜ personeline teşekkür etti. Rektör Akgül ayrıca daha önce KMÜ'nün protokol imzaladığı Akar Mühendislik firmasının Genel Müdürü Mustafa Akın'a plaket verdi.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Ulusal Mühendislik ve Teknoloji Kongresi kapsamında iki gün boyunca 100'e yakın bilim insanı ve araştırmacı tarafından 17 farklı oturumda 85 bildiri sunuldu.