ABD'deki Doktorlar Dang Humması Vakalarında Alarmda: Teyakkuz Çağrısı

ABD'deki Doktorlar Dang Humması Vakalarında Alarmda: Teyakkuz Çağrısı
Dang humması, tropikal bölgelerde sivrisinekler aracılığıyla bulaşan, ateşe yol açabilen bir virüs hastalığıdır. Yağışlı dönemlerde vakalar artar; su birikintilerinin düzenli ilaçlanması önemlidir.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), dang humması vakalarındaki artış riskine dikkat çekerek ülkedeki doktorları bu konuda uyardı. Bu tür uyarılar genellikle halk sağlığı açısından önem taşır ve hastalığın kontrol altına alınması için erken önlemler alınmasını teşvik eder. Dang humması, sivrisineklerin taşıdığı virüslerle bulaşan bir hastalık olarak bilinir ve sıcak iklimlerde özellikle yaz aylarında daha sık görülebilir.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), dang humması vakalarındaki artışa dair yaptığı açıklamada, 1 Ocak - 24 Haziran tarihleri arasında ABD'ye seyahat edenlerde 745 dang humması vakası tespit edildiğini belirtti. Açıklamada, Amerika kıtasında bu yılın başından itibaren 9,7 milyondan fazla dang humması vakası bildirildiği ve bu rakamın geçen yılın tümünde bildirilen vakaların iki katı olduğu vurgulandı.

Doktorlara, son 14 gün içinde dang hummasının yaygın olduğu bölgelerde bulunmuş ve ateş belirtileri gösteren kişilerde dang humması şüphesi düşünülmesi çağrısı yapılan açıklamada, bu tür vakalarda tanı testlerinin yapılması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, dang humması vakalarının halk sağlığı yetkililerine zamanında bildirilmesi gerektiği ve bu bölgelerde yaşayan veya ziyaret edenler arasında sivrisinek ısırmasını önleyici tedbirlerin teşvik edilmesinin önemli olduğu vurgulandı.

Dang Humması Nedir?

Tropikal ve subtropikal bölgelerde yaygın olarak görülen dang humması virüsü, sivrisinekler aracılığıyla insanlara bulaşır. Kuluçka döneminden sonra genellikle hafif ateşe yol açabilen bu hastalık, nadiren ölümcül olabilir.

Vakalar, genellikle yağışlı mevsimler olarak bilinen mart, haziran, eylül ve aralık aylarında artış gösterir.

Bilim insanları, yüksek sıcaklık ve uzun süreli yağışların sivrisineklerin sıtma ve dang humması taşıyan türlerinin popülasyonunu artırabileceği konusunda uyarıyor.

Hastalığa neden olan sivrisinek türü, su birikintilerinde larva oluşturur ve bu nedenle özellikle endüstriyel bölgelerdeki atık depolama alanlarının düzenli olarak ilaçlanması önem taşır.