M çiçeği Salgınında Afrika'daki Çocuk Kayıpları Artıyo

M çiçeği Salgınında Afrika'daki Çocuk Kayıpları Artıyo
Lewis, salgın nedeniyle özellikle çocukların kaybının arttığını belirterek, Afrika'da görülen M çiçeği vakalarındaki artışın acil olarak ele alınması gerektiğini vurguladı.

Rosamund Lewis, Dünya Sağlık Örgütü'nde (DSÖ) M çiçeği virüsü konusunda uzman olarak görev yapan, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısına çevrim içi katılarak açıklamalarda bulundu.

Lewis, M çiçeği vakalarının artış trendinin devam ettiğini ve bu durumun hala bir halk sağlığı tehdidi oluşturduğunu vurgulayarak, yıl başından beri dünya çapında 3,100'den fazla vaka rapor edildiğini ifade etti.

Lewis, özellikle Afrika'da M çiçeği vakalarında artış yaşandığını belirterek, yalnızca mayıs ayında 26 ülkeden yaklaşık 600 doğrulanmış vakanın DSÖ'ye rapor edildiğini aktardı ve bu durumun temel nedenlerinin belirlenmesi için yoğun araştırmaların yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Lewis, nisandan bu yana Güney Afrika'da "clad IIb" virüsü adı verilen M çiçeği virüsünün bir varyantına bağlı olarak 13 doğrulanmış vaka ve iki ölüm rapor edildiğini açıkladı.

Lewis, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin hala büyük bir salgınla mücadele ettiğini belirterek, yalnızca 2024 yılında bildirilen 9,291 M çiçeği vakasından 419'unun ölümle sonuçlandığını ifade etti.

Lewis, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde M çiçeği virüsü vakalarında ölüm oranının yaklaşık %5 olduğunu bildirdi.Lewis, salgının etkisiyle özellikle çocukların daha fazla yaşamını yitirdiğini vurgulayarak, Afrika'da son zamanlarda görülen M çiçeği vakalarındaki artışın ele alınmasının son derece önemli olduğunu vurguladı.