DSÖ Sahte Ozempic İlaçlarına Karşı Küresel Uyarı: Sadece Doktor Tavsiyesiyle Kullanın

DSÖ Sahte Ozempic İlaçlarına Karşı Küresel Uyarı: Sadece Doktor Tavsiyesiyle Kullanın
DSÖ, sahte Ozempic gibi ilaçlara karşı uyarı yayımladı. Bu ilaçların sadece doktor tavsiyesiyle kullanılması gerektiğini vurguladı, internet sitelerinden alınmaması gerektiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bazı ülkelerde Tip 2 diyabet ve obezite tedavisinde kullanılan bir ilaç türü olan sahte semaglutidlerle ilgili bir tıbbi ürün uyarısı yayımladı. DSÖ, küresel çapta bir uyarı yayınlayarak son zamanlarda sıkça kullanılan semaglutid sınıfındaki Ozempic ilacının sahte versiyonlarına dikkat çekti ve bu sahte ilaçların sağlık açısından ciddi tehlikeler taşıdığını vurguladı.

DSÖ, Ozempic gibi ilaçların kan şekerini düşürmenin yanı sıra iştahı azalttığını ve bu nedenle bazı ülkelerde kilo kaybı tedavisinde daha sık reçete edildiğini belirtti. Yoğun talep artışıyla birlikte sahte ilaçların da çoğaldığına dikkat çekerek, “Bu sahte ürünlerin insan sağlığına zararlı etkileri olabilir; ürünler gerekli ham bileşenlere sahip değilse, sahte ilaçlar yönetilemeyen kan şekeri seviyeleri veya kilodan kaynaklanan sağlık komplikasyonlarına yol açabilir. Diğer durumlarda, enjeksiyon cihazında insülin gibi beyan edilmemiş başka bir etken madde bulunabilir ve bu da öngörülemeyen bir dizi sağlık riskine veya komplikasyona yol açabilir” uyarısında bulundu.

DSÖ Küresel Gözetim ve İzleme Sistemi (GSMS), 2022'den bu yana sahte ürünlerin arttığını tespit etti. Bu durum üzerine DSÖ İlaç ve Sağlık Ürünlerine Erişimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yukiko Nakatani, “DSÖ, sağlık çalışanlarının, düzenleyici makamların ve halkın bu sahte ilaç partilerinden haberdar olmalarını tavsiye etmektedir. Paydaşları şüpheli ilaçların kullanımını durdurmaya ve ilgili makamlara bildirmeye çağırıyoruz” dedi.

Ozempic'in de dahil olduğu semaglutidler, mevcut yüksek maliyetleri nedeniyle DSÖ tarafından önerilen diyabet yönetimi tedavileri arasında yer almamaktadır. DSÖ, Ozempic'i bazı internet sitelerinden kaynaklanan şüpheli tavsiyeler üzerine kullanmamak gerektiğini, ancak doktorun önerisiyle kullanılabileceğini vurguladı.