Akkuyu Ngs 80 Öğrenciyi Daha Rusya’ya Eğitime Gönderecek
Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) A.Ş., bu yıl da sınavla belirleyeceği 80 Türk öğrenciyi daha iş garantili ve burslu eğitim almaları için Rusya’ya gönderecek. Bu yılın eğitim programına Moskova’nın yanı sıra St. Petersburg’taki Politeknik Devlet Üniversitesi de eklenirken, sınav ilk kez, üniversitelerin hazırlık sınıflarındaki öğrencilere de açıldı.
Akkuyu NGS A.Ş.’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye’deki üniversitelerin fen-edebiyat ve mühendislik fakültelerinin, fizik ve/veya matematik derslerinin okutulduğu tüm bölümlerinin hazırlık, 1., 2., 3. ve 4. sınıfında okuyan Türk vatandaşı öğrenciler arasından 80 öğrenci seçilecek. İş garantili ve burslu eğitim almaları için Rusya’daki dünyanın en prestijli üniversitelerine gidecek öğrenciler, bu yılın sonbahar eğitim döneminden itibaren Ulusal Nükleer Araştırma Üniversitesi Moskova Fizik Mühendisliği Enstitüsü’nde (MEPhI) ve St. Petersburg Politeknik Devlet Üniversitesi’nde eğitim alacaklar.
BAŞVURULAR 27 MART’TA BİTECEK, SINAV 4 NİSAN’DA YAPILACAK
Rusya’ya gönderilecek öğrenciler, yazılı ve sözlü sınav yapılarak seçilecek. Sınavda başarılı olup eğitim programına katılmaya hak kazananlar, parasız nükleer mühendislik eğitim alacak. Rusya’da eğitim almak isteyen üniversite öğrencileri için başvurular başladı. Sınav için başvurular, 27 Mart 2015 tarihine kadar http://www.akkuyu.com internet adresinde yer alan form doldurularak yapılacak. Başvuru için herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Yazılı sınav ise 4 Nisan 2015 tarihinde yapılacak.
Yazılı sınav matematik ve fizik konularını içerecek. Sınav başvurusu yapan adaylar arasından, üniversite yerleştirilme giriş puanı dikkate alınarak 600 kişi belirlenecek ve yazılı sınava çağrılacak. Yazılı sınavda en yüksek puandan başlayarak yapılacak değerlendirme sonucunda ise ilk 300’e girerek başarılı olan adaylar sözlü sınava çağrılacak. Yapılacak öğrenci seçiminde yazılı sınav sonucunda eşit puan alan öğrenciler arasında Rusya’da eğitime katılabilmek için öncelik, üniversitelerin nükleer enerji mühendisliği bölümlerinde eğitim gören öğrencilere verilecek. Sözlü sınavda Rusya’daki eğitim programına katılmaya hak kazanan 80 kişilik asil ve 120 kişilik yedek liste belirlenecek. Bu listeler ’akkuyu.com’ internet adresinden duyurulacak.
6,5 YILLIK EĞİTİM SONUNDA NÜKLEER MÜHENDİSLİK DİPLOMASI ALACAKLAR
Rusya Federasyonu’nda eğitime katılma hakkı kazanan öğrenciler, 1 yılı hazırlık, 5,5 yılı uzmanlık olmak üzere 6,5 yıl eğitim görecekler. Eğitim programlarında okuyan öğrenciler 3. sınıftan itibaren, yaz dönemlerinde uygulamalı staj yapabilecek. Eğitimini başarıyla tamamlayarak mezun olan öğrenciler “Nükleer santraller: tasarım, işletme ve mühendislik” uzmanlık dalında mühendislik diploması alacaklar.
İlk yıl öğrencilere başta Rusça eğitimi olmak üzere matematik, fizik, bilgisayar bilimleri ve teknik çizim eğitimleri de verilecek. Hazırlık eğitiminden sonra öğrenciler Haziran ayında Rusça sınavına girecekler. Sınavda başarılı olan öğrencilerin 1. sınıfa kayıtları yapılacak. Eğitim programlarını başarı ile tamamlayan öğrenciler, 1 ila 3 yıllık süreyle Rus Devlet Nükleer Şirketi Rosatom’un eğitim merkezlerinde uygulamalı eğitim ve uygulamalı staj yapacaklar.
EĞİTİMİ TAMAMLAYAN ÖĞRENCİLER AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ’NDE İŞE ALINACAK
Eğitim programını başarı ile tamamlayan, mezuniyet sonrası uygulama eğitimini ve stajını bitiren öğrenciler, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde işe alınacaklar ve Moskova veya St. Petersburg’daki üniversitelerde eğitim görme sürelerinin 2 katı süreyle çalışacaklar.
Öte yandan öğrencilere, Rusya’daki eğitimleri boyunca yılda bir defa uçak bileti ücreti ödenecek. Öğrenciler, 2-3 kişilik odaların bulunduğu öğrenci yurdunda kalacak, mezuniyet sonrası staj döneminde de barınma imkanı sağlanacak. Eğitim süresince öğrencilere aylık 500 dolar tutarında burs ödenecek, Rusya Federasyonu’nda yabancı öğrencilere uygulanan genel sağlık sigortası kapsamı dikkate alınarak sağlık sigortası yaptırılacak.
Moskova’da halen nükleer enerji alanında 250’nin üzerinde Türk öğrenci eğitim alıyor. Türkiye’nin nükleer enerji sektörü için uzman kadro yetiştirme programı Rusya Federasyonu ile Türkiye Cumhuriyeti arasında 12 Mayıs 2010 tarihinde imzalanan anlaşma çerçevesinde yürütülüyor.