Akyürek: “Konya, Gönüllü İtfaiyecilik Çalışmalarında Türkiyeye Örnek”
Konya Büyükşehir Belediyesi, İtfaiyecilik Haftası kapsamında “Gönüllüyüz, Birlikte Güçlüyüz” isimli proje kapsamında yapılan faaliyetlerin tanıtıldığı bir program düzenledi. Program, İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı, Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı ve Konya Muhtarlar Derneği’nin birlikte yürüttükleri projeyi ve gönüllü itfaiyeciliği anlatan film ile başladı.
Konya Muhtarlar Derneği Başkanı Celal Duran, Büyükşehir Belediyesi’nin Yeni Büyükşehir Yasası sonrası 550 mahalleye yangın söndürme tankeri sözünü kısa sürede yerine getirildiğini belirterek, tankerlerle çok sayıda yangına ilk müdahale yapıldığını ve muhtarların gönüllü itfaiyeciliğe öncülük ettiğini dile getirdi. Proje kapsamında Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Avusturya’ya yapılan gönüllü itfaiyecilik inceleme programı hakkında da bilgi veren Duran, destek veren ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
“İtfaiyecilik Haftası kutlu olsun”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İtfaiyecilik Haftası’nın hayırlı olmasını dileyerek, insan hayatında en önemli konunun can ve mal güvenliğinin sağlanması olduğunu, bu konuda canını hiçe sayarak çalışan itfaiyecilerin önemli rolü olduğunu söyledi. İtfaiyecilik Haftası’nda itfaiyenin önemi, vatandaşla itfaiye arasındaki işbirliğinin artırılması gibi konuların gündem olduğunu ve bilinçlenmeye vesile olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, “Gönüllüyüz Birlikte Güçlüyüz Projesi” nedeniyle Muhtarlar Derneği başkan ve yöneticilerine, projeye destek veren İçişleri Bakanlığı’na ve katkı yapan herkese teşekkür etti.
Konya itfaiyesi 110 merkezde
Yeni Büyükşehir Yasası ile tüm birimlerle birlikte itfaiye teşkilatının da yasaya en hızlı adapte olan birim olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, “Konyamızın 584 köyünde, 184 mahalleye dönüşen beldesinde Konya merkezde olduğu gibi hızlı bir şekilde müdahale imkanının değerlendirilmesi gerekiyordu. 2004 yılında Konya’da 3 eski itfaiye birimi vardı. Bunları yeniledik. Daha modern tesislere ve araçlara kavuşturduk. Merkezde 5 itfaiye birimi kurarak daha hızlı hizmet vermeye gayret gösterdik. Yangına müdahale süremiz yaklaşık 6 dakikaya düştü. Yeni Büyükşehir Yasası ile itfaiye merkezi sayımız 110’a çıktı. Aynı şekilde itfaiye çalışanı sayısı 950’lere, taşıt sayımız da 250’lere yaklaştı. Modernizasyon ve ekipman güçlendirme çalışmalarımız devam ediyor. Amacımız Konya genelinde yangına müdahale süresini daha da aşağılara çekmek” dedi.
Türkiye’nin en yaygın gönüllü itfaiyecilik sistemi
Türkiye’nin toprak alanı en büyük şehri olan Konya’da yeni yasa sonrası her mahallede itfaiye teşkilatına bağlı bir yapının oluşması için çalıştıklarını kaydeden Başkan Akyürek, “Bütün mahallelerimize yangın söndürme tankeri verdik. Türkiye’de en yaygın gönüllü itfaiyecilik sistemini Konya olarak kurmaya başladık. Bugün çok ciddi bir mesafe aldık. Şu anda Konya genelinde bin 571 gönülle itfaiyecimiz var. Gönüllü itfaiyecilerimiz bu tankerle 2016 yılında bin 439 yanına müdahale etmiş. 2017 yılın ilk 8 sayında ise yaklaşık 600 yangına müdahale edilmiş. Konya’da gönüllü itfaiyecilik sisteminde ilk hedefimizi başardık. Bu gelişimi daha da güçlendirmemiz, imkanları ve destekleri artırmamız gerekiyor. Bunun için çalışıyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından gönüllü itfaiyeci olarak en çok yangına müdahale eden mahalle muhtarları ile üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen “Hayalindeki İtfaiyeyi Resimle” isimli resim yarışmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Programa Meram Kaymakamı Resul Çelik, Bozkır Belediye Başkanı İbrahim Gün, Kadınhanı Belediye Başkanı Mehmet Nuri Ödük, Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hasan Kılca, Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, muhtarlar, itfaiyeciler ve öğrenciler katıldı.