Atatürk Silüeti: Damal'da Doğanın Benzersiz Gösterisi
Her yıl haziran ayının sonundan temmuz ayının sonuna kadar, belirli saatlerde Karadağlar'ın eteğindeki bir tepe, gölgesiyle Atatürk'ün profilini andıran bir silüete dönüşüyor. Bu olağanüstü doğa olayı, Ardahan'ın Damal ilçesine büyük miktarda turist çekiyor.
Ziyaretçiler, silüetin ortaya çıkmasını beklerken bu anı fotoğraflamak ve videoya kaydetmek için sabırsızlanıyor. Bölgedeki seyir terasında toplanan kalabalık, doğanın bu etkileyici gösterisine hayranlıkla tanıklık ediyor.
Damal Belediye Başkanı Kemal Çamlıyurt, son günlerde hava açık olduğundan dolayı silüetin belirmeye başladığını ifade etti.
İlçeye birçok ziyaretçinin Atatürk silüetini görmek için geldiğini vurgulayan Çamlıyurt, "Şenliklerimiz, 29-30 Haziran'da yapılacak ancak bunun öncesinde de gelenler oluyor çünkü havaların açık olduğu sırada silüet görülüyor." ifadelerini kullandı.
Çamlıyurt, günde 500-600 kişinin bölgeye geldiğini belirterek, "Bu durum her geçen gün alana ve bölgemize ilgiyi de arttırıyor. Biz de bunun sevincini yaşıyoruz." şeklinde konuştu.
Atatürk Silüeti
Atatürk silüeti, 1954 yılında Yukarı Gündeş köyünde çobanlık yapan Adıgüzel Kırmızıgül tarafından keşfedildi. Erdoğan Kumru'nun 1975 yılında çektiği silüet fotoğrafı, Genelkurmay Başkanlığı'na gönderilerek bu doğa olayı Türkiye genelinde duyuldu.
Karadağlar'ın eteklerinde özellikle haziran ayında başlayarak temmuz sonuna kadar, bulutsuz günlerde 17.50-18.10 saatleri arasında gözlemlenebilen Atatürk silüeti, 1995 yılından itibaren her yıl temmuz ve haziran aylarında düzenlenen "Atatürk'ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenlikleri" ile kutlanmaktadır.