Bakan Şimşek: Borsa Kazançlarına Vergi Çalışması Başlatıldı

Bakan Şimşek: Borsa Kazançlarına Vergi Çalışması Başlatıldı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, televizyonda yatırımcıların borsadan elde ettikleri kazançlara vergi getirilmesi çalışmalarını duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, borsada kazanç vergisi getirme çalışmalarının yapıldığını duyurduktan sonra, BIST 100 endeksi %2,33 oranında düşüşle 10.399,46 puana geriledi.

BIST 100 endeksi, 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 248,45 puan düşerek 10.399,46 puana geriledi. Toplam işlem hacmi ise 49,3 milyar lira olarak kaydedildi.

Bankacılık endeksi %3,09, holding endeksi %2,42 değer kaybetti.

Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran spor oldu (%1,17 ile), en çok düşen ise sigorta sektörü oldu (%5,17 ile).

Piyasanın yön değişimi, Bakan Şimşek'in canlı yayında hazine tarafından borsa yatırımlarından elde edilen gelirlere yeni vergiler getirme olasılığını değerlendirdiğini belirtmesinin ardından gerçekleşti.

Öte yandan analistler, küresel hisse piyasalarında, Fransa'daki seçimlerde aşırı sağın salt çoğunluğu elde etme ihtimalinin zor olabileceği yönündeki öngörülerin güçlenmesinin risk iştahını desteklediğini ifade ederek, bu hafta yoğun veri takvimi ve önemli merkez bankası başkanlarının açıklamalarının yatırımcıların odak noktasında olduğunu belirtti.

Analizciler, öğleden sonra ABD'de imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ve Almanya'da enflasyon verilerinin takip edileceğini belirtiyor. Teknik olarak BIST 100 endeksinde 10.600 ve 10.500 puan seviyelerinin direnç, 10.300 ve 10.200 seviyelerinin destek noktaları olarak görüldüğünü ifade ediyorlar.

BIST 100 endeksi, 15.37 itibarıyla 10.395,89 puandan işlem görüyor.

Şimşek Ne Demişti?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, katıldığı televizyon programında, yatırımcıların borsa işlemlerinden sağladıkları kazançlara vergi getirilmesi için çalışma başlatıldığını açıklamıştı.

Şimşek konuya ilişkin açıklamasında, şunları kaydetmişti:

"Türkiye'nin vergilerinin gelire oranı yüzde 21 bile değil. OECD'de en düşük vergi yüküne sahip ikinci ülkeyiz. Türkiye'de dolaylı vergilerin milli gelire oranı yüzde 9,1. AB'de bu oran yüzde 13,6. OECD ülkelerinde yüzde 10,5. Burada sorun doğrudan vergi gelirlerinin düşük olması. Esas oraya odaklanıyoruz. Bizim tercihimiz vergilendirilmeyen alanlardan vergi almak, yeni bir vergi yükü getirmek değil. Koparılan yaygaralar doğru değil.

Bu vergi paketinde ne yapıyoruz. Çokuluslu şirketlere yüzde 15 asgari kurumlar vergisi getiriyoruz. Yurt içinde asgari kurumlar vergisi için çalışıyoruz. Bu pakette değil ama belki bir sonraki pakette borsa kazançlarının vergilendirilmesini çalışıyoruz.

Çok kazananları buradan uyarıyorum. Vergiden kaçınmanın cezalarını artıracağız, denetimleri sıkılaştıracağız. Giderek burada daha çok yapay zekayı devreye alacağız. Vergi denetim elemanlarımız için bütün teknolojileri devreye alacağız. Şu andaki pakette sermaye kazançlarının ilave vergilendirilmesi ilave çalışma gerektiriyor. Borsada işlem vergisinin arzu edilmeyen sonuçlar doğuracağına inandık. Borsa konusu bu paketin konusu değil. Ama vergilendirilmeyecek alan kalmayacak" dedi.