Başkan Er: Cmk Ücretlerinin Düşük Olması, Adil Yargılama İlkesini Zedeler
Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Er, CMK’da görev alan avukatlara ödenen ücretlerin, avukatların verdiği emeği karşılamadığını, oldukça düşük ve kabul edilemez düzeyde olduğunu belirterek, "Yargının en temel ve en önemli kurucu unsuru olan avukatlarımız, her türlü hukuksal sorun ve uyuşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesinde, hukuk kurallarının tam olarak uygulanması ve hak arama özgürlüğünde önemli rol üstlenmektedirler. CMK görevi alan meslektaşlarımıza ödenen ücretler yıllardan beri düşük seviyelerde devam etmektedir. CMK ücretlerinin düşüklüğü güçlü ve bağımsız savunmaya hizmet etmeyi ve adil yargılama ilkesini de zedelemektedir" dedi.
CMK tarifesinin düşük olması ile birlikte, CMK ücretlerinden yüksek oranlarda KDV ve stopaj kesintisi yapılmasının, durumu daha da zorlaştırdığına vurgu yapan Er, “Müdafi görevini üstlenen avukatlarımız, bu görevleri süresince, karakol ve savcılıkta hazır bulunmakta, nöbetçi mahkemelerde duruşmaya katılmakta, devamında bu duruşmaları sonuna kadar takip ekmekte, tüm yol giderlerine de katlanmaktadır. Kısacası, ücretin düşüklüğü, makbuz kesilmesi neticesinde vergi tahakkuk etmesine rağmen, CMK ücretlerinin geç ödenmesi, yüksek KDV ve stopaj oranları, yol giderleri bu hizmetin yapılmasını daha da güçleştirmektedir. Kamu hizmeti görevi olan CMK görevlendirmelerinden KDV alınmamalıdır. Bu şekilde zorunlu müdafilik veren meslektaşlarımızın aldığı ücret yok olmakta ve verdiği hizmet de angaryaya dönüşmektedir. Avukatlık mesleğini ifa ederken meslektaşlarımızın üzerlerine aldığı ağır sorumluluklar karşısında, aldıkları ücretlerin de hukuka ve hakkaniyete aykırı olmaması gerekir” diye konuştu.
CMK ücret tarifesinde belirlenen ücretlerin, en az avukatlık asgari ücret tarifesinde belirlenen ücretlerin seviyesinde olması gerektiğine vurgu yapan Er, “CMK görevi yürüten avukatlarımız, sorgu ve tahkikat aşamasında hazır bulunmak, tutuklu yargılama varsa devamlı sanıkla görüşme yapmak üzere cezaevine gitmek, yazılı ve sözlü savunmalar hazırlamak, saatlerce sürecek duruşmalara katılmak, yıllarca bu duruşmaları takip etmek, temyiz ve karar düzelme dilekçeleri hazırlamak gibi tüm aşamaları gerekli dikkat ve özeni göstererek, müdafilik görevini kusursuz bir şekilde tamamlamaktadırlar. Kamu hizmeti niteliğindeki bu görev, çoğunlukla mesleğe yeni başlayan avukatlar tarafından yürütülmekte olup ücret tarifesinin iyileştirilmesi onlara destek için ayrıca büyük bir önem arz etmektedir. Yine, CMK ücretlerinin makul seviyeye çıkartılması avukatlarımız tarafından bu görevin daha etkin ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlayacak, yargılamalardaki aksaklıkları giderecek, adil yargılama ve savunma hakkında, hukuk devleti ilkesinde büyük adımlar atılmasını sağlayacaktır. Ülkemizde geçmişten günümüze kadar hukukumuzun en temel meselelerinden birisi, hak arama mücadelesinin doğru ve etkin yapılamaması nedeniyle adaletin gecikerek tecelli etmesidir. Hepimizce bilinmektedir ki, geciken adalet artık adalet değildir. Avukatlık kanunumuzun 1. maddesine göre avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir. Savunma yargının olmazsa olmazı, temel direğidir. Arz olunan nedenlerle avukatlarımız için, CMK ücretlerinin avukatlık mesleğinin onuruna yakışır düzeyde artırılması için Adalet Bakanlığı’na başvuruda bulunduk ve takibini ciddiyetle yapıyoruz" ifadelerini kullandı.