Edirne'de Ruhsat Tartışması: Eski İl Başkanvekili Belediyede Kriz Yarattı

Edirne'de Ruhsat Tartışması: Eski İl Başkanvekili Belediyede Kriz Yarattı
Edirne'de, eski il başkanvekili Nesim İba, otel ruhsatı krizi nedeniyle belediye müdürünü tehdit etti.

AKP Edirne İl Başkanı Belgin İba, 31 Mart yerel seçimlerinde Edirne Belediye Başkan adayıydı. Seçimi kaybeden İba, yeniden il başkanlığı görevine döndü. Belgin İba’nın önceki il başkanvekili Nesim İba, 2016’da aldığı arsaya Edirne'deki öğrenci yurdu açığını görerek bir yurt yaptırdı. 2019’a kadar yurt olarak işletilen bu bina, eğitime ara verilince otele dönüştürülmek istendi.

Edirne'de Otel Ruhsatı Krizi: Eski İl Başkanvekili Belediyede Sinir Krizi Geçirdi

Nesim İba, otele ruhsat almak için belediyeye başvurdu ancak imar planı uygun bulunmadığı için ruhsat alamadı. Bunun üzerine pansiyon ve konaklama tesisi ruhsatı aldı. Ancak, otel 75 odalı olduğu için bu ruhsat yasal değildi; zira yönetmeliğe göre pansiyon ve konaklama tesislerinde en az 3, en fazla 25 oda bulunması gerekiyor. İba, bir süre bu ruhsata rağmen işletmeyi sürdürdü.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, pansiyon ve konaklama tesisleri için yeni bir yönetmelik çıkardı. Bu yönetmelik kapsamında, belediyeden ruhsat alan işletmelerin 3 ay içinde bakanlıktan da onay almaları gerektiği belirtildi. 2 Temmuz 2024’te Edirne Belediyesi’ne, onay almayan işletmelerin kapatılması talimatı verildi. Bu işletmeler arasında Nesim İba’nın oteli de bulunuyordu ve bu durum otel yetkililerine bildirildi.

16 Temmuz 2024 Salı günü sabah saat 10.00 civarında, Nesim İba Edirne Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Dinçer Asar’ın odasına girdi. Sinir krizi geçiren İba, "Eğer bana onay vermezsen bu odadan çıkmam” diyerek tehditlerde bulundu. Odadaki bilgisayarlara zarar verip küfürler eden İba, Dinçer Asar’ın emniyetteki ifadesine göre belindeki kabarıklığı göstererek silahlı tehdit imasında bulundu.