Euro Bölgesi ve AB Kamu Borcu Yükseliyor

Euro Bölgesi ve AB Kamu Borcu Yükseliyor
Eurostat'ın 2024 yılı birinci çeyrek verilerine göre, Euro Bölgesi'nde kamu borcunun GSYH'ye oranı yüzde 88,7'ye, AB'de ise yüzde 82'ye yükseldi.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin 2024 yılı birinci çeyrek kamu borcu ve bütçe açığı verilerini açıkladı. Verilere göre, Euro Bölgesi'nde kamu borcunun GSYH'ye oranı bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 88,7'ye yükselirken, AB genelinde ise yüzde 82 seviyesine çıktı.

Euro Bölgesinde Bütçe Açığı Verileri Açıklandı

Euro Bölgesi'nde toplam kamu borcu 12 trilyon 926 milyar euroya, AB genelinde ise 14 trilyon 103 milyar euroya ulaştı. Yunanistan, yüzde 159,8 ile en yüksek kamu borcu oranına sahip ülke olurken, Bulgaristan yüzde 22,6 ile en düşük borç oranına sahip ülke olarak belirlendi.

AB'de bütçe açığının GSYH'ye oranı yüzde 3'e, Euro Bölgesi'nde ise yüzde 3,2'ye geriledi. Romanya, yüzde 7 ile en yüksek bütçe açığı oranına sahip ülke oldu. AB kurallarına göre, üye ülkelerin kamu borçlarının GSYH'lerinin yüzde 60'ını, bütçe açıklarının ise yüzde 3'ünü geçmemesi gerekiyor, ancak birçok AB ülkesi bu mali kurallara uymuyor.