GEZİCİ ANASINIFI İLGİ TOPLUYOR
Yayınlanma:
Vali KAHRAMAN İl Özel İdaresi Gezici Anasınıfı Çalışmalarını Yerinde İnceledi
Karaman Valisi Süleyman KAHRAMAN İl Özel İdaresi tarafından hazırlanıp 2010 yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında Mevlana Kalkınma Ajansına sunularak destek almaya hak kazanan gezici anasınıfı projesinin Çavuşpınar Köyündeki uygulamalarını yerinde inceledi.
17 Ağustos 2011 Çarşamba günü Çavuşpınar Köyünde gerçekleşen incelemelerde Valimiz Sn. Süleyman KAHRAMAN’a İl Özel İdaresi Genel Sekreteri M. Salih BALDIZ, Çavuşpınar Köyü Muhtarı Mehmet ESER ve gezici anasınıfında görevli öğretmenler de eşlik ettiler.
Vali KAHRAMAN gezici anasınıfı projesinin uygulanmaya başlandığı Çavuşpınar Köyünde gerçekleştirdiği ziyarette eğitim görmekte olan minik öğrencilerle yakından ilgilenerek, onlarla aynı sıraları paylaşıp bir müddet öğrencilerle sohbet etti. Öğrencilerin eğitim görmekte oldukları gezici sınıfları inceleyen Vali KAHRAMAN gerçekleştirilen eğitim hakkında da öğretmenlerden bilgi aldı.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri M. Salih BALDIZ gerçekleştirilen gezici eğitim sınıfı projesi amaçları, bütçesi ve eğitim konularıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi;
Projenin Genel Amaçları
- Karaman İlinde özellikle kırsal kesimde yaşayan ve okul öncesi eğitim çağında olup bu hizmetlerden faydalanamayan çağ nüfusunun okul öncesi eğitimden faydalanmasını sağlamak.
- Karaman ili kırsalında yaşayan okul öncesi eğitim yaşında olan ancak yeterli derslik ve öğretmen olmayışından kaynaklı bu hizmetlerden faydalanamayan guruplara yönelik bu dezavantajı durumun ortandan kaldırılmasını sağlamak.
- İlimizde okul öncesi eğitimi alamayan çağ nüfusunun bu eğitici-geliştirici eğitimleri almasını sağlamak
- Göçebe yaşayan nüfusun eğitim hizmetlerine erişiminin sağlanmasına yardımcı olmak.
Gerekçe - Dayanak
İlimizin genelinde toplam okul öncesi eğitim yaşında olan (3-4-5 yaş) 11.622 kişiden sadece 4.675 kişi okul öncesi eğitim hizmetlerinden faydalanmaktadır. Toplam okul öncesi eğitim çağında olan nüfusun sadece % 40,23 ünün bu hizmetlerden faydalandığı geriye kalan % 59,47’lik kısmı oluşturan nüfusun ise faydalanamadığı görülmektedir. Bu nüfus; Karaman merkezde ki okullaşama oranı %41,26’lik oran ile 3.583 kişi, Ayrancı ilçesinde ;% 40,81’lik oran ile 171 kişi, Başyayla ilçesinde ; %36,81 ile 81 kişi, Ermenek ilçesinde ; %36,88’lik oran ile 510 kişi, K. Karabekir ilçesinde ; % 38,91’lik oran ile 86 kişi ve Sarıveliler ilçesinde ise %40,23 ile 244 kişi dir.
Projenin Eğitim Konuları Temel olarak aşağıdaki eğitim konuları verilecektir. Okul öncesi eğitimin yararlarını kısaca şu şekilde sayabiliriz:
1-Çocukların zekâ puanlarında yükselme
2-Sınıfta kalma ve okul eğitiminden ayrılma oranlarında düşme
3-Çocukların beslenme ve sağlık durumunda iyileşme
4-Sosyal ve duygusal davranış gelişiminin daha ileri olması
5-Daha olumlu ebeveyn-çocuk ilişkisi
6-Yetişkinlikte kendine yeten, ekonomik kazanç potansiyeli yüksek bireyler olmak.
2-Sınıfta kalma ve okul eğitiminden ayrılma oranlarında düşme
3-Çocukların beslenme ve sağlık durumunda iyileşme
4-Sosyal ve duygusal davranış gelişiminin daha ileri olması
5-Daha olumlu ebeveyn-çocuk ilişkisi
6-Yetişkinlikte kendine yeten, ekonomik kazanç potansiyeli yüksek bireyler olmak.
Projede Yaklaşık 1300 saat eğitim verilmesi öngörülmekte olup 1325 kişilik bir hedef kitle ile eğitim yapılması planlamıştır. Bu proje için bir öğretmen, bir bakıcı anne istihdam edilmiştir.
Projenin toplam bütçesi: 115.464,00 TL olup bunun 80.824,80 TL Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından sağlanmaktadır “dedi.
İl Özel İdaresi Genel Sekreteri M.Salih BALDIZ projenin başarıyla uygulanması görüldüğü takdirde önümüzdeki yıllarda İl Özel İdaresi bütçesinden finanse edileceğini belirtti.
Valimiz Sn. Süleyman KAHRAMAN Çavuşpınar Köyünde yaptığı incelemelerin ardından öğrencilere ve öğretmenlere başarılar dileyerek köyden ayrıldı.
Eğitim