Kmü’lü Öğretim Üyelerinin Yurtdışı Projesi Kabul Edildi
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) öğretim üyelerinin Mevlana Değişim Programı kapsamında hazırlamış oldukları ‘Yapay Zekâ’ konulu proje, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından kabul edildi. Proje ile KMÜ'den üç öğretim üyesi ve bir öğrenci, yedi gün boyunca Malezya'da çalışmalarda bulunacak. Malezya Teknoloji Üniversitesinden (UTM) gelecek üç öğretim üyesi de KMÜ’de faaliyetlerde bulunacak.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin, ülkemizde projesi kabul edilen 22 üniversite arasına girmesini sağlayan çalışmada, KMÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyeleri Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çevik, Yrd. Doç. Dr. Cihat Abdioğlu, Yrd. Doç. Dr. Murat İbrahim Yazar ve yüksek lisans öğrencisi Ali Yağcı ile Malezya Teknoloji Üniversitesi (UTM) Öğretim Üyeleri Dr. Amırmudin Bin Udin, Dr. Adnan Bin Ahmad ve Dr. Asnul Dahar Bin Minghat yer aldı.
Yöntem İki Bin Öğrenciye Uygulanacak
Yapay zekânın eğitim alanında uygulanmasını öngören çalışma ile Yapay Sinir Ağları (YSA) yöntemi kullanılarak fen ve teknik eğitim alanında oldukça iyi bir seviyede olan Malezya’da mesleki ve teknik liselerde öğrenim görmekte olan öğrencilerin fen başarıları araştırılacak ve Türkiye ile karşılaştırmalara gidilecek. Pilot uygulamaların ardından geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılarak iki ülkede biner öğrenci olmak üzere toplam iki bin öğrenciye anket uygulanacak. YSA yöntemi ile fen başarılarını etkileyen faktörler tespit edilerek öğrencilerin başarısızlıklarına neden olan sebepler ortaya konulacak ve gerekli tedbirlerin alınması için çalışmalar sürdürülecek.
“YSA, mesleki ve teknik liselerin başarısını arttırmak için rehberlik yapacak”
Projenin yürütücülüğünü yapan Yrd. Doç. Dr. Mustafa Çevik, uygulamanın Yapay Sinir Ağı (YSA) diye adlandırılan metot ile gerçekleştirileceğini belirterek, “İnsan beyninin bilgisayarlardaki yansıması olarak tabir edilen YSA; insan beyninin özellikleri arasında yer alan, yeni bilgiler oluşturabilme ve keşfedebilme gibi yetenekleri herhangi bir yardım almadan otomatik olarak gerçekleştirmek amacıyla geliştirilen bilgisayar sistemidir. Günümüzde pek çok alanda uygulama imkânı bulan ve öngörülerde bulunarak geleceğe dönük fikirler veren YSA’nın, bir ülkenin kalkınmasında önemli bir yere sahip olan mesleki ve teknik liselerin akademik başarılarını arttırma konusunda da rehber olacağını umut ediyoruz. YSA’nın eğitim alanında kullanılması, özellikle mesleki ve teknik liselerin fen başarılarını arttırma konusunda nasıl bir yöntem izlenmesi ve bu liselerdeki başarısızlıkları önlemek için nelerin yapılması gerektiğini tespit etmek açısından büyük bir önem taşıyor.” dedi.