Konyada 3. Uluslararası Öğrencilik Sempozyumu Başladı
Programda konuşan UDEF Başkanı Mehmet Ali Bolat amaçlarının Türkiye’yi eğitim üssü haline getirmek olduğunu söyledi. Türkiye’nin her öğrencinin beklentisini karşılayacak kadar büyük bir ülke olduğunu vurgulayan Bolat, son dönemde uluslararası öğrencilere önem verildiğini ancak hala bazı sorunların devam ettiğini kaydetti.
“NEÜ’nün 93 ülkeden 1200’ü aşkın yabancı öğrencisi var”
NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ise konuşmasında, uluslararası öğrenci olmanın ve başka bir ülkede eğitim almanın kendi içerisinde birçok sıkıntıyı yaşamak anlamına geldiğini ve kendisinin de 3 farklı ülkede eğitim almış biri olduğunu söyledi. Rektör Prof. Dr. Şeker, yeni kurulan bir üniversite olmalarına rağmen 93 ülkeden öğrencilerinin bulunduğunu ve bin 200 öğrenciyi geçtiklerini söyleyerek, “Bunlarından da 3 te 1’i yüksek lisans ve doktora öğrencisiyse bu çok önemli bir gelişmedir. Emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. İnşallah sorunlarımız gederek azalmış ve mezunlarımız çoğalmış bir şekilde bu programlar devam eder. Gittiğimiz ülkelerde gördüğümüz öğrencilerimiz bizim gönül elçimiz. Bunun maddi bir karşılığı yok. Hocalarımızı, öğrencilerimize her anlamda iyi eğitim verilmesi için teşvik ediyoruz. Türkiye’nin her üniversitesinde bunu görüyoruz, mutlu oluyoruz. Ön lisans, lisan, lisansüstü alanlarda öğrencilerden geri bildirimleri alarak o sorunları çözmeye çalışıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
“4 bin uluslararası öğrenciye ev sahipliği yapıyoruz”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, her yıl Konya’yı teşrif eden, Konya’da eğitime başlayan uluslararası öğrencilerle buluştuklarını belirterek, bu buluşmaların hem tanışmaya hem de görüş alış verişine vesile olduğunu dile getrdi. Konya’da uluslararası öğrenci statüsüyle okumakta olanların sayısının gün geçtikçe arttığına dikkat çeken Başkan Akyürek, şu anda 4 bine yakın uluslararası öğrenciye ev sahipliği yaptıklarını söyledi. Uluslararası öğrenci statüsünde olan üniversite öğrencilerinin toplu ulaşımdan ücretsiz yararlandıklarını hatırlatan Başkan Akyürek, Konya’ya farklı ülkelerden yeni gelen öğrenciler için Konya Rehberi çıkardıklarını da ifade etti.
AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, AK Parti Konya Milletvekili Hüsnüye Erdoğan ve Filistin El Halil Belediye Başkanı Tayser Abusnieneh’ın açılış konuşmalarının ardından İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kavas baş konuşmacı olarak sunumunu gerçekleştirdi.
İlimde sınır olmayacağını ifade eden Kavas, Türkiye’nin bu sınırları kaldırdığını kaydetti. Türkiye’nin ilim ağlarını yeniden kurarak sömürgeciliğin izlerini kaldırdığını vurgulayan Kavas, Arapçanın tüm İslam âleminin yegâne ilim dili olduğunu hatırlatarak bir zamanlar bilimin Müslümanların elinde olduğunu ve yeniden aynı konuma gelmeye muktedir olduğunu vurguladı. Program birinci oturumun başlamasıyla devam etti.
Programa AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir ve Hüsnüye Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Filistin El Halil Belediye Başkanı Tayser Abusnieneh, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, KTO Karatay Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çağatay Ünüsan, KOSKİ Genel Müdürü Ercan Uslu, Kredi ve Yurtlar Kurumu Bölge Müdürü Mehmet Sorgun, üniversitelerin Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi yöneticileri ile okul müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.