Konyada Bayat Ekmekten Yemek Yarışması Yapıldı
Bacıyan-ı Meram Kadın Girişimci Kooperatifi’nde düzenlenen yarışmaya Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Meram Kadın Meclisi Başkanı Feray Civcik, AK Parti Meram İlçe Kadın Kolları Yönetim Kurulu Üyeleri, meclis üyeleri, muhtarlar, yarışmacılar ve jüri üyeleri katıldı.
Ekmek israfının oldukça büyük boyutlara ulaştığına dikkat çeken Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, “Maalesef ülkemizde kişi başı ekmek israfı günlük 20 gramı buluyor. Bunu yıllık bazda değerlendirdiğimizde 1.5 milyar TL civarında bir kaynak israfı demek. 105 bin ailenin asgari ücretle bir yıllık geçimine tekabül ediyor bu rakamlar. Veyahut da 500 bin yolcu kapasiteli 18 havalimanının yapımı, 280 bin öğrencinin bir yıl burs alması demektir” diye konuştu.
“Ekmek israfı konusunda farkındalık oluşturmak istedik”
Konunun özellikle hanımları ilgilendirdiğine dikkat çeken Toru, “Evde ekmek israfı konusunda en fazla hassasiyet gösterecek olan kadınlardır. Hastaneler, yurtlar, lokantalar gibi toplu yemek yenilen yerlerde ekmek israfı çok daha fazla yapılıyor. Biz de bu noktaya dikkat çekmek ve bir farkındalık oluşturmak amacıyla gerek Kadın Meclisimiz gerekse Bacıyan-ı Meram Kadın Girişimci Kooperatifimizin ortak girişimiyle bu projeyi hazırladık” ifadelerini kullandı.
Yaptıkları projeler nedeniyle Meram Kadın Meclisi ve Bacıyan-ı Meram Kooperatifi çalışanlarını da tebrik eden Toru, “Kadın bakış açısıyla, kadın nezaketiyle bizim milli ve manevi değerlerimize bağlı kalarak toplumu bilinçlendirme konusunda örnek projelere imza atmaya gayret ettiler” dedi.
“Enerji ihtiyacımızın yüzde 44’ünü ekmekten karşılıyoruz”
Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Büşra Madenci ise, ekmeğin bazı özellikleri ve besin değerleri hakkında bilgi vererek, “Ekmek beslenme açısından oldukça önemli bir gıda maddesi. Yapılan çalışmalar gösteriyor ki biz günlük enerji ihtiyacımızın yüzde 44’ünü sadece ekmekten karşılıyoruz. Tam buğday unundan yapılan ekmeğin lif içeriğinin oldukça yüksek olduğuyla ilgili çalışmalar var. Lif içeriği yüksek beslenmeyle diyabetin önlenebileceği, obezite ile savaşılabileceği, kan şeker seviyesinin düzenlenebileceği belirtiliyor. Tam buğday unundan hazırlanmış ekmekler sağlığımız açısından oldukça önemli. Ayrıca ekmek örfi olarak da kutsal kabul edilen bir gıda maddesidir” diye konuştu.
“Dinimiz israftan men ediyor”
İsrafın İslam açısından değerlendirmesini yapan NEÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker ise, “Peygamber Efendimiz (S.A.V.), ‘Bir yiyecek yere düştüğü takdirde üzerindeki tozu, toprağı temizleyin ve onu yiyin. Onu şeytana bırakmayın’ buyuruyor. Düşeni yemeyen insanlar kendi şeytanını besliyor demektir. İsrafla mücadele edebilmek için öncelikli olarak bu konuya niyet etmek gerekir. Yüce Rabbimiz, Kur’an-ı Kerim’de; ‘O gün mahşerde nimetlerden mutlaka hesaba çekileceksiniz’ ayetiyle israf konusunda bizleri uyarmaktadır” şeklinde konuştu.
Konuşmalardan sonra bayat ekmekten yapılan yemek çeşitleri jüri üyeleri tarafından değerlendirilerek dereceye girenler tespit edildi.
Birbirinden farklı yemekler yarıştı
Birinciliğe “Vişneli Tirit” yemeğiyle Meral Küçükkömürler’in layık görüldüğü yarışmada “Yöresel Ekmek Ovalaması” ile Zehra Efe Çete ikinci, “Bayat Ekmek Kıbrıs Tatlısı” ile Mukadder Nur Buğdaycı ise üçüncü seçildi.
Zeynep Yavuz’un “Sürpriz Elma”, Fatma Nur Çopur’un “Yaş Pasta” ve Mine Başar’ın da “Kekmek” adlı yemekleri ise jüri özel ödülüne layık görüldü.
Dereceye giren yarışmacılara ödülleri önümüzdeki hafta gerçekleşecek Ateşbazı Veli Aşcı Dede Mutfak Kültürü Günleri’nde takdim edilecek.