Mersin’de Engelliler Simit Arabasıyla İş Sahibi Oldu
Mersin Büyükşehir Belediyesi, 12 ortopedik engelliye özel olarak hazırlanan simit arabası dağıttı. Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kerim Tufan, kentin belli noktalarına yerleştirilecek bu arabalarla engelli vatandaşların ekmeklerini kazanacaklarını söyledi.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Simit Arabam, Engel Tanımam” projesi hayata geçti. Mersin Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü işbirliğinde gerçekleştirilen proje ile ortopedik engelli bireylerin iş gücü piyasasına girmeleri ve toplumdaki olumsuz engelli imajının silinmesine katkı sağlamaları amaçlandı. Büyükşehir belediyesi tarafından simit arabaları için kentin 12 değişik noktasında yer belirlenirken, mülakat yöntemiyle yapılan ön eleme sonunda, ön elemeyi geçen ortopedik engelliler arasında noter huzurunda gerçekleştirilen kurayla simit arabalarına sahip olacak 12 engelli belirlendi.
Proje kapsamında 12 simit arabası, bugün Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen törenle Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Kerim Tufan ve Mersin İŞKUR İl Müdürü Mustafa Kutlu tarafından 12 ortopedik engelliye teslim edildi.
“ENGELLİ KARDEŞLERİMİZ BU ARABALARLA EKMEKLERİNİ KAZANACAKLAR”
Törende konuşan Başkan Vekili Tufan, Büyükşehir Belediyesi’nde göreve başladıkları anda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek Engelliler Dairesi Başkanlığı’nı kurduklarını anımsattı. “Çünkü engellilerin sorununun yürekten çözümüne taraftarız” diyen Tufan, herkesin birer potansiyel engelli olduğunu vurgulayarak, “O yüzden engellilerimizi eğitmek, ekonomiye, iş hayatına katmak, onları çalışır, kazanır, üretir durumuna getirmek bizim görevimizdi, Türkiye’nin göreviydi. Bir ucundan başladık bunun. ‘Simit Arabam, Engel Tanımam’ projesi de bu çalışmalardan biri” ifadelerini kullandı.
Bugün çok güzel ve gurur verici bir projeyi hayata geçirdiklerini belirten Tufan, “Bugün 12 engelli vatandaşımız, ‘Simit Arabam, Engel Tanımam’ projemizle ekonomiye, aile bütçelerine katkıda bulunacaklar. En azından bir iş yapmış olacaklar, kendilerine güvenleri gelecek, üretecekler. Bu projede yer alan arabalar özel olarak hazırlanmış ve ücretsiz olarak engelli kardeşlerimize tahsis edilecek. Bu arabalar şehrin belirli yerlerinde konuşlandırılacak ve arkadaşlarımız ekmeklerini kazanacaklar buradan. Onun için son derece sevinçliyim ve gurur duydum bu çalışmadan. Bu tür projeler gelişerek, büyüyerek, değişerek devam edecek. Birkaç yıl içerisinde engelliler açısından Mersin’in çehresi değişecek” dedi.
“ENGELLİ VATANDAŞLARIMIZ İÇİN İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ”
Mersin İŞKUR İl Müdürü Kutlu da iş arayanlara yönelik çalışmaları kapsamında özellikle dezavantajlı grupta yer alan kadınlar, uzun süreli işsizler, eski hükümlüler ve engellilere yönelik projeler yürüttüklerini söyledi. Engelli vatandaşların bir yandan iş arama becerilerinin geliştirilmesine yönelik danışmanlık hizmeti yanında kendi işlerini kurmalarına yönelik çalışmalara da büyük önem verdiklerini dile getiren Kutlu, “Ortopedik engellilere yönelik ‘Simit Arabam, Engel Tanımam’ projesinin maddi finansörüyüz. Projemizle 12 ortopedik engelli vatandaşımız, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından simit arabaları için şehrin 12 değişik noktasında belirlenen yerlerde ekonomik hayata adım atacaklar. İŞKUR olarak Mersin’de engelli vatandaşlarımızın ekonomik hayata dahil olacağı projelerde işbirliğine hazırız” diye konuştu.
“KİMSEYE MUHTAÇ OLMAYACAĞIZ. EKMEĞİMİZİ KAZANACAĞIZ”
Konuşmaların ardından Tufan ve Kutlu, simit arabalarına kavuşan 12 ortopedik engelliyi kutlayarak, bol kazançlar dilediler. Arabasını teslim alan Yıldız Ceyhan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, duygularının tarifsiz olduğunu belirterek, “Çünkü istihdam amaçlı bir proje yapıldı. Özellikle kadın olarak bir istihdam olanağı sağlanması büyük onur ve gurur verici. Ben bir anneyim, iki çocuğum var, kendi ayaklarımın üzerinde durmaya çalışan bir insanım. İki çocuğum da okuyor, bunların mücadelesini verebilmek adına böyle bir şans ve olanak verildiği için çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Henüz yeni evli olduğunu aktaran engelli Mehmet Altındağ ise “Çok duygusalım. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Çok gururluyuz. Hamdolsun ekmeğimizi kazanacağız. Daha önce üç tekerli motorumla soğan-patates satıyordum. Kaza yaptım sağlam ayağım kırıldı. Buraya müracaat ettik, kabul oldu. Ekmeğimizi kazanacağız, kimseye muhtaç olmayacağız. Zaten engel yok, (başını işaret ederek) burası engel, başka bir şey yok. Allah’a şükürler olsun gücümüz, duygularımız yerinde, çalışacağız, kazanacağız inşallah” dedi.