Mersin’deki Göçük Kentsel Dönüşümü Yeniden Gündeme Getirdi

Mersin’deki Göçük Kentsel Dönüşümü Yeniden Gündeme Getirdi
Mersin’de dün gece meydana gelen ve 5 kişinin yaralandığı göçük, kentsel dönüşümü yeniden gündeme getirdi.Merkez Akdeniz ilçesi Bahçe Mahallesi’nde içerisinde iki ailenin yaşadığı 2 katlı bir binanın aniden çökmesiyle yaşanan...

Mersin’de dün gece meydana gelen ve 5 kişinin yaralandığı göçük, kentsel dönüşümü yeniden gündeme getirdi.
Merkez Akdeniz ilçesi Bahçe Mahallesi’nde içerisinde iki ailenin yaşadığı 2 katlı bir binanın aniden çökmesiyle yaşanan felaket, yetkilileri harekete geçirdi. Can kaybının olmadığı, ancak 5 kişinin yaralandığı olay sonrası bölgeye gelerek incelemelerde bulunan ve yetkililerden bilgi alan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, olayda can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu söyledi. Ancak yaralılardan birinin bacağının koptuğunu, diğer yaralıların ise sağlık durumlarının iyi olduğunu ifade eden Kocamaz, "Böyle bir binadan bu insanların sağ salim çıkmış olması Allah’ın takdiri. Bu bölgelerde komple bir tarama yapmayı planlıyoruz. Yaşanan bu olayın insanların biraz daha duyarlı olmasına vesile olmasını diliyoruz. Bu bölgelerde kentsel dönüşümü bir an evvel başlatmamız gerekiyor" dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Halil Deveden de yaşanan facianın ardından sabah Bahçe Mahallesi’ne giderek felaketin boyutunu yerinde inceledi. Moloz yığınına dönen binada incelemelerde bulunan Deveden, Mersin’de maalesef bugüne kadar çürük ve depreme dayanıksız binaların envanterinin çıkarılamadığını söyledi. Özellikle kent merkezinde bulunan Bahçe, Kiremithane, Mahmudiye, Camişerif gibi mahallelerin Mersin’in en eski yerleşim birimleri olduğunu ve mühendislik hizmeti almamış, risk altındaki bu binaların tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Deveden, "Ona göre insanların sosyal ve ekonomik durumuna göre, toplu yıkımlar değil de mahalle bazında çalışma yapılması gerekiyor. Bu tür binalar yığma ve daha önce mühendislik hizmeti almayan binalar. Burada muhtemelen binaya daha önce ya bir müdahale olmuş ya da fazla yük yüklenmiştir diye düşünüyoruz" diye konuştu.
Buradaki binaların en az 60-70 yıllık olduğunu dile getiren Deveden, bu tür binaların oldukça fazla olduğunu ve mutlaka bir envanterinin çıkarılması gerektiğini kaydetti.
Deveden, 6 şiddetindeki bir depremin bu bölgede yıkıcı olabileceğini de dile getirerek, çevrede benzer binaların çokluğuna dikkat çekti.