Mtso, Yılsonunda Personel Sınav Ve Belgelendirme Hizmeti Vermeye Başlayacak
Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi Kurulumu ve İşletilmesi Projesi kapanış toplantısı gerçekleştirildi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut’un ev sahipliğindeki toplantıya, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) yetkililerinin yanı sıra projede emeği geçen sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Başkan Aşut, 21’nci yüzyılın ekonominin, teknolojinin, bilgi ve beceri gerektiren mesleklerin değiştiği bir çağ olduğunu söyledi. Bu çağın beraberinde ‘hayat boyu öğrenme’ kavramını getirdiğini belirten Aşut, buna bağlı olarak her ülkenin, ulusal öncelikleri arasında mesleki standart ve yeterlilik sistemlerinin yeniden yapılandırılmasına yer verdiğini söyledi. Türkiye’nin de mesleki standart ve yeterlilik sistemine önem verdiğine, istihdam ve eğitim arasındaki ilişkiyi güçlendirecek çalışmalar yaptığına dikkat çeken Aşut, “Bugün sadece 81 meslek dalında zorunlu olan Mesleki Yeterlilik Belgesi, kısa sürede 115 meslek dalında zorunlu hale gelecek. Bu sayının artması sistemin daha etkin ve çalışır hale gelmesini sağlayacaktır” dedi.
MTSO’nun yürüttüğü bu projeyle, Türkiye’de bir ilke imza attıklarını kaydeden Aşut, dış ticaret ve lojistik meslek dallarında mesleki yeterlilik belgesi veren ilk ve tek kurum olacaklarını ve sadece Mersin’e değil tüm Türkiye’ye bu hizmeti sunacaklarını ifade etti. Aşut, "Bilindiği üzere tehlikeli ve çok tehlikeli sınıf çalışanları için belge zorunluluğu var. İlimizde tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren yaklaşık 47 bin çalışan tespit ettik. Bu bağlamda metal sanayine yönelik ’çelik kaynakçısı’, ’asansör bakım ve onarımcısı’, ’metal sac işlemecisi’ meslek dallarında mesleki yeterlilik belgesi hizmetini de sunacağız. Bununla da durmayacağız. Birden fazla tehlikeli meslek dalında Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi olarak hizmet vermeye başlayan odamızın hedefi, her zaman olduğu gibi tüm üyelerimizin ihtiyaç duyduğu bütün meslek dallarında sınav ve belgelendirme hizmetini sunmaktır. Bu nedenle üyelerimizin talep ve isteklerine çözüm üretmek amacıyla, gerektiğinde dış kaynak kullanımı ile gerekli sınav ve belgelendirme işlemlerini organize edip, üyelerimizin talep ve ihtiyaçlarına her zaman cevap vereceğiz" ifadelerini kullandı.
MYK Başkanlığı Sınav ve Belgelendirme Dairesi Uzman Yardımcısı Kübra Ulusoy ise sunumunda MYK’nın kuruluş nedenlerini, ulusal yeterlilik sisteminin ne olduğunu ve belge zorunluluklarını anlattı. Avrupa Birliği ile uyumlu ulusal yeterlilik sistemini kurup işletme hedefiyle yola çıktıklarını kaydeden Ulusoy, bugüne kadar 233 bin 829 belge verdiklerini söyledi. 2015’ten bu yana tehlikeli ve çok tehlikeli meslek dallarında mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu getirildiğini hatırlatan Ulusoy, belge zorunluluğu olan meslek sayısının son yapılan eklemelerle birlikte 81’e yükseldiğini anlattı. Sektöre yönelik diploması bulunanlar ile ustalık belgesi sahibi kişilerin MYK belgesi alma zorunluluğu bulunmadığına da dikkat çeken Ulusoy, “İş müfettişleri denetimlere başladı. Çalışanların MYK belgesi bulunup bulunmadığını sorguluyor ve belge sahibi olmadığı tespit edilen kişiler için işveren yada işveren vekillerine idari para cezası uygulanıyor” diye konuştu.
TÜRKAK Baş Denetçisi Seher Batur Dündar da belgelendirme merkezleri için TÜRKAK akreditasyon sürecinin nasıl gerçekleştiğini anlattı. TÜRKAK olarak laboratuvar, muayene kuruluşları ya da belgelendirme kuruluşlarının ulusal ve uluslararası standartlara göre faaliyet gösterdiklerini onayladıklarını anlatan Dündar, “Her alanda farklı uluslararası standartlar var. Biz kuruluşların bu standartlara uyup uymadığını kontrol edip uyanları akredite ediyoruz” şeklinde konuştu.
MTSO Projeler Müdürlüğü Birim Yöneticisi Fevzi Filik ise ‘MTSO Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi’ Kurulumu ve İşletilmesi Projesi hakkında bilgi verdi. İki yıl önce başlayan proje kapsamında kurulan ‘MTSO Personel Sınav ve Belgelendirme Merkezi’nin TÜRKAK akreditasyonu ve mesleki yeterlilik kurumu yetkisi almasının ardından tüm Türkiye’ye dış ticaret sorumlusu, lojistik operasyon sorumlusu, lojistik operasyon yöneticisi, meslek dallarında sınav ve belgelendirme hizmeti vermeye başlanacağını kaydeden Filik, “Merkezimiz ayrıca, mesleki yeterlilik belgesi zorunluluğu olan çelik kaynakçısı (seviye 3), metal sac işlemeci (seviye 3), asansör bakım ve onarımcısı (seviye 3) meslek dalları için sınav ve belgelendirme hizmetini de sunacaktır. Bu zorunlu mesleklerin yanı sıra en yakın zamanda MTSO üyelerinin ihtiyaç duyduğu tüm mesleklerde personel sınav ve belgelendirme hizmeti sunmak üzere akredite olunan meslek dallarına yenileri eklenecektir” dedi.