Öğrenciler Beyaz Kule Kolejinde Teknolojiyi Etkin Kullanıyorlar
Teknolojinin araç ve yöntem olarak eğitmenler ve kitaplar kadar vazgeçilmez olduğu ilkesi ile hareket eden Beyaz Kule Koleji’nin Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Seyithan Dündar, öğrencilere verilen teknoloji dersleri ve bu derslerin kazanımları ile ilgili bilgi verdi. Dündar, asıl hedeflerinin öğrencileri bilgisayar mühendisi yapmak değil, algoritmik düşünceleri alt beyne yerleştirerek günlük hayatta karşılaştıkları sorunları çözmelerine yardımcı olmak olduğunu ifade etti.
Derslerde kullanılan yazılımları ve derslerin içeriğini anlatan Dündar, okulda teknoloji üzerine konumlandırabilecek lego, robotik ve bilişim teknolojileri laboratuvarı olmak üzere üç tane laboratuvar olduğunu söyledi. Lego dersinde basit lego modelleri yaptıklarını belirten Dündar, “Robotik laboratuvarında da legolar üzerinden daha karmaşık, bilgisayar üzerinden kodlanan legolardan robotlar yapıyoruz. Bilişim laboratuvarında ise kodlama ve video düzenleme gibi yaratıcı uygulamalar üzerine çalışıyoruz” dedi.
Kodlama dersinde ilkokulda kod.org adında başlangıç seviyesinde bir web sitesi kullandıklarını ifade eden Dündar, “Bu sistem ilkokul için daha temel, öğrencilerin fare ve klavye becerilerini geliştirebilecek bir sistem. Ortaokulda ise Scratch kullanıyoruz. Scratch de tamamen özgür bir yazılım. Sadece bloglar yardımıyla kendi oyunlarımızı oluşturabiliyoruz. Sene sonunda her öğrencimizin kendi oyunu olmuş oluyor. Ayrıca kodlama takımlarımız var. Kodlama takımıyla Scratch’in bir üstü olan Unity adında bir oyun motoru kullanıyoruz. Unity oyun motorunda üç boyutlu oyunlar, mobil oyunlar, hatta bilgisayar oyunları gibi ileri düzey oyunlar yapabiliyoruz. Video takımında ise okulumuzun video düzenlemelerini öğrencilerle birlikte yapıyoruz. Camtasia adında bir program kullanarak video efektlerini, yeşil arka planları ya da video geçişlerini öğreniyoruz” diye konuştu.
Kodlama sistemlerinin, öğrencilerin algoritmik düşüncesini geliştirerek günlük hayatta karşılaştıkları sorunları çözmelerine yardımcı olacağını savunan Dündar, bilişim sistemlerinin algoritmalar üzerine kurulu olduğunu da kaydetti. Dündar, “Öğrencilerin kodlama dersinden en büyük kazanımı, öğrencilerin algoritmik düşüncesini geliştirmek. Algoritma günlük hayatta da aslında fark etmeden sürekli kullandığımız bir şey. Algoritmayı öğretmek için yapılan araştırmalar, bilişim sistemlerinin tamamının algoritmalar üzerine kurulu olduğunu gösteriyor. Özellikle oyun yazılımları algoritmalar üzerine kurulu. Bizim kullandığımız Unity, kod.org ya da Scratch gibi oyun yazılımlarının asıl hedeflediğimiz kazanımları bütün öğrencileri bilgisayar mühendisi ya da oyun profesörü yapmaktan öte algoritmik düşünceyi alt beyine yerleştirerek günlük hayatta karşılaştıkları sorunları daha iyi çözmelerini sağlamaktır” ifadelerini kullandı.