Tedes Konyada Yeniden Başlıyor
Suistimal edildiği ve amacından saptırıldığı gerekçesiyle geçen yıl kaldırılan TEDES yeniden başlıyor. TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Sözcüsü Mustafa Ilıcalı’nın, Trafik Elektronik Denetleme Sisteminin İstanbul ve Konya başta olmak üzere yeniden faaliyete geçeceğini açıklamasının ardından Konya’da sürücülerin büyük çoğunluğu uygulamayla ilgili olumlu görüş belirtti. TEDES uygulamasının faaliyette olduğu yollarda, yerleştirilen tabelalarla sürücüler hız limitleri konusunda uyarılıyor.
Sürücüler TEDES’ten memnun
TEDES’in tekrar başlayacak olması ile ilgili Konyalı sürücülerin büyük çoğunluğu memnuniyetini ifade ediyor. TEDES uygulamasının güzel olduğunu ifade eden sürücüler, “Hız sınırını sabitliyorsun, hızlı gidemiyorsun. Bu da yayalar için gayet güzel, iyi olmuş. İyi bir uygulama. En azından hız sınırı belli olur. Kazalar artmadan, büyük can kayıplarına mal olmadan, güzel bir uygulama. Herkes yavaş gider trafik kurallarına uyar. Hızlı gittiği zaman kazalar meydana geliyor, bu yüzden olumlu” dedi.
Uygulamanın kalktığını bilmediğini belirten bir sürücü ise “Çoğu kişi de bilmiyordu muhtemelen. Herkes o ayarda gidiyordu. Olması taraftarıyım, devamlı kontrol olsun” ifadelerini kullanırken, başka bir sürücü, “Trafiği kontrol ediyor ama trafiğe uymayanlar da var. Acil bir hasta olsa mecbur hızlı gidecek” şeklinde konuştu.
TEDES uygulaması ilk olarak 2013’te Konya’da başlamıştı
Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) Türkiye’de ilk defa Konya’da 2013’te faaliyete geçmişti. Sistem TEDES-1 projesi adı altında, ölümlü/yaralanmalı trafik kazalarının, özellikle yaya kazalarının yoğun şekilde meydana geldiği Yeni İstanbul, Beyşehir ve Adana Çevreyolu caddeleri üzerinde 10 koridorda, TEDES-2 projesi adı altında Rauf Denktaş ve Yeni Meram caddeleri üzerinde 4 koridorda Ortalama Hız Tespit Sistemi (OHTS) olarak düzenli ve güvenli trafik akışını sağlamak, trafik kural ihlalinde bulunan araçları tespit etmek amacıyla kuruldu.
TEDES nasıl çalışıyor
TEDES, hız koridorlarının giriş ve çıkış noktalarına yerleştirilen kameralarla araçların fotoğraflarını çekerek plakaları, giriş ve çıkış zamanlarını kayıt altına alıyor. Kaydedilen araçlara ait hızlar (hız=yol/zaman) formülüyle sistem tarafından hesaplanıyor. Aynı anda araç sorgulaması da yapılarak, araç cinsine göre hız limitleri aşıldıysa cezai işlem uygulanıyor. İhlali gerçekleştiren araca ait bilgiler ve görüntü, ceza makbuzuyla birlikte araç sahibine posta yoluyla gönderiliyor. Ayrıca sistem sayesinde yakalamalı-hacizli, çalıntı-kayıp ve adli olaylara karışmış araçlar da tespit edilebiliyor.
Her hız koridoru için hız kurallarına uyularak terk edilmesi için gereken azami zaman dilimi saniye cinsinden belirlenirken, bu zaman dilimi altında koridoru terk eden araca, cinsine göre cezai işlem uygulanıyor. TEDES’in kurulumuyla ceza yazmak değil, can kayıpları ve yaralanmaların önüne geçmek amaçlanıyor.