Toroslar’da İskep Projesi’nin İkinci Çaliştayi Yapıldı
Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi tarafından hayata geçirilen ’İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi’nde (İSKEP) Toplum Yararına Program Çalıştayı’nın ikincisi yapıldı.
Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) önderliğinde devam eden proje ile dezavantajlı bireylerin topluma entegrasyonuna katkıda bulunulması ve istihdam edilebilirliklerinin arttırılması hedefleniyor. Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştayda, Toroslar Belediyesi’nin hedef grup seçtiği ‘Engelliler, Romanlar ve Çalışan Çocukların Aileleri’ ile ilgili eğitim ve istihdama yönelik gerçekleşen çalışmalar ele alındı. Çalıştaya, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Mersin Büyükşehir Belediyesi Engelliler Dairesi Mustafa Saçıkara, Avrupa Birliği (AB) Delegasyonu Temsilcisi Cleofe Guardingli, Mersin Üniversitesi öğretim görevlileri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri ile kurum ve kuruluşların temsilcileri, Engelli Dernekleri Başkanları, Belediye Başkan yardımcıları, birim müdürleri ve mahalle muhtarları katıldı. Programın moderatörlüğünü, Toroslar Belediyesi Proje Koordinatörü Ahmet Ata yaptı. Ata, katılımcılara, sinevizyon eşliğinde projenin detayları ile ilgili bilgiler verdi.
Daha sonra söz alan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Toroslar Belediyesi’nin de arasında bulunduğu 12 belediye tarafından uygulanan projede yer almaktan duydukları mutluluğu dile getirdi. Amaçlarının, toplumda dezavantajlı durumda bulunan her kesimdeki insanı eşitler içerisine getirme gayretinde olduklarını kaydeden Tuna, "Göreve geldiğimiz 11 yılda bölgemizin sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda kalkınması için birçok projeyi hayata geçirdik. Kurumlar arası diyaloglu çalıştığımız ve uyguladığımız her proje bizim ufkumuzu açtı. Toplumda dezavantajlı yaşayan insanları diğer eşitlerinin seviyesine getirme gayreti içerisindeyiz. Bugün de 12 belediye tarafından uygulanan bu projede yer almaktan büyük haz duymaktayız. Projede seçtiğimiz hedef gruplar, Engelliler, Romanlar ve Çalışan Çocukların Aileleri”. Bu konularla ilgili belediye olarak hayata geçirdiğimiz projelerde çok önemli çalışmaları sunduk ve ilkleri uyguladık. Üniversiteler, Halk Eğitim Merkezi, İŞKUR, Sivil Toplum Teşkilatları ile kurum ve kuruluşlarımızla ortak hareket ederek, birlikte projeler de üretiyoruz. İŞKUR İl Müdürlüğümüzün de sunduğu desteklerle Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kurslarında (TORTEK) bünyesinde, Alsancak Romanlar Eğitim Merkezi’nde açtığımız hasır örme üretim atölyesi ile roman vatandaşlarımız, hem meslek öğreniyorlar hem de ürettiklerini ihraç edebiliyorlar. İlk defa bu dönemde Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde kurulun Engelliler Daire Başkanlığıyla birlikte koordineli çalışmalar gerçekleştirerek, engellilerimizin önündeki engellerin kaldırılması yönünde projeleri de uygulamayı hedefliyoruz. Amacımız, mutlu Toroslar, mutlu Mersin ve mutlu Türkiye’dir. Bu projenin bölgemizde önünde engel olan ve dezavantajlı yaşayan insanlarımızın önündeki engellerin kalkmasına vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.
Tuna’nın konuşmasının ardından. İŞKUR İl Müdürlüğü, Mersin Valiliği AB Proje Koordinatörlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Toroslar İlçe Müdürlüğü ile Toroslar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda görev yapan uzman danışmanlar da çalışma faaliyetleri ile ilgili birer sunum yaparak, projenin desteklenerek daha iyi sonuç vereceğine inandıklarını belirttiler.