Türk Şirketlerinden Yurtdışında Tahvil İhraçlarına Büyük İlgi

Türk Şirketlerinden Yurtdışında Tahvil İhraçlarına Büyük İlgi
Türk bankaları, Hazine ve şirketler yurtdışında tahvil ihraçlarına hız verdi. Erdemir ve Limak Çimento'nun geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiği ihraçlarla birlikte, 2024 yılı boyunca toplam ihraçlar 4.3 milyar doları aştı.

Bankalar ve Hazine'nin yanı sıra şirketler de yurtdışında tahvil ihraçlarına hız verdi.

Şirketler Yurtdışında Tahvil İhraçlarına Hız Verdi

Yüksek taleple karşılanan bu ihraçlarda maliyetler makul seviyelerde seyrediyor. Geçen hafta Erdemir ve Limak Çimento ihraçlarını gerçekleştirdi. Bu yıl tamamlanan ihraçların büyüklüğü 4.3 milyar doları aşarken, uzmanlar özel sektörün ihraçlarının devam edeceğini, Türkiye’nin iflas risk priminde düşüş ve kredi notlarında artışla talebin daha da artacağını öngörüyor.

Piyasa uzmanları, döviz cinsi borçlanmanın risk yaratacak boyutlarda olmadığına vurgu yaptı. Geçen yıl Arçelik, Eylül 2023'te, Ocak 2022'den sonra ilk kez bir özel şirket olarak eurobond ihraç etti. Bu süreç, 2024'te Şişecam, Ülker, Ford Otomotiv, Türk Telekom, Erdemir ve Limak Çimento ile devam etti. Şişecam, gelen yüksek talep nedeniyle 1.1 milyar dolar planladığı iki farklı vadede tahvil ihracını 1.5 milyar dolara yükseltti; yatırımcılara 5 yıl vadede yüzde 8,056 ve 8 yıl vadede yüzde 8,455 getiri sağladı.

Ülker Bisküvi ise 7 yıl vadeli, üçüncü yıldan sonra itfa özelliğine sahip tahvil ihracında 550 milyon dolar borçlandı ve yatırımcılara yüzde 7,875 getiri sundu. Sürdürülebilirlik bağlantılı ihraca 20 ülkeden 100'den fazla uluslararası yatırımcı katıldı. Ülker Bisküvi, bu finansmanı mevcut Eurobond borcunun refinansmanında kullanmayı planlıyor.