Yıl Sonunda Kitap Kurtları Madalyalarını Törenle Aldılar

Yıl Sonunda Kitap Kurtları Madalyalarını Törenle Aldılar
“Oku emriyle temelleri atılmış bir medeniyetin varisleriyiz”rnrn

İl genelindeki ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin okuma alışkanlığını geliştirmek, nitelikli kitap okumalarını sağlamak ve okuma konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2013-2014 eğitim öğretim yılında başlatılan ve devam eden "Okuma Zamanı" Projesinin yılsonu ödül töreni gerçekleştirildi.

Güzel Sanatlar Lisesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa; Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Abdurrahman Kurt, Maarif Müfettişleri Başkan Yardımcısı Tahsin Yazan, Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Bayır, okul idarecileri, öğretmenler ve öğrenciler ve veliler katıldı.

Programda bir konuşma yapan  İl Milli Eğitim Müdür Vekili Abdurrahman Kurt, üç yıl önce başlatılan Okuma Zamanı Projesi kapsamında okullarda, İl genelinde okuma kültürünü geliştirmek, nitelikli kitap okuma alışkanlığını güçlendirmek için birlikte çeşitli faaliyetler gerçekleştirmek ve okumanın önemli bir değer olduğunu gösteren, çok okuyan öğrencilere teşekkür etmek için böyle bir program düzenlediklerini ifade etti. 
 
“Kitap ile okumak birbirinden ayrı düşünülemeyecek kavramlardır”

Kitap ile okumak birbirinden ayrı düşünülemeyecek kavramlardır diyen İl Milli Eğitim Müdür Vekili Kurt, “Okumaktan maksat; sürekli, düzenli, muhakeme ve mukayese ederek hayatımızın her döneminde devam ettirilen okuma alışkanlığıdır. Yoksa; ak kağıdın üzerindeki kara harfleri seçebilmek bir üstünlük değildir. Önemli olan öğrencilerimizin okumayı becerebildikten sonra ellerinden kitabı düşürmemeleridir” dedi.
 
Eskiye oranla günümüzde dünya çok daha hızlı geliştiğini ifade eden İl Müdür Vekili Abdurrahman Kurt,  “Bu gün öğrendiğimiz bilgi yarın geçerliliğini yitiriyor. Son 20 yıl içinde üretilen bilgi, son 5 bin yıl içinde üretilen bilginin toplamından daha fazla hale geldi. Bir gazetenin hafta sonu ekleriyle birlikte içindeki bilgiler, 17. yüzyılda yaşayan bir kişinin, tüm hayatı boyunca beyninde tuttuğu ve öğrendiği bilgi miktarından bile fazla. Bu kadar hızlı değişen bir dünyada var olabilmemiz için en önemli bilgi kaynağımız olan kitaplara daha fazla ihtiyacımız var” diye konuştu.
 
İnsanların iletişim sağlayabilmeleri, kendilerini ifade edebilmeli kelimelerle mümkün olacağının altını çizen İl Milli Eğitim Müdür Vekili Abdurrahman Kurt, “İster bir konuşma, ister bir yazı olsun dilde en etkili, en güçlü unsur kelimelerdir. Kelimeler düşünme ve düşündürme aletidir. Eğitimci olarak bizlerin birikimini karşı tarafa aktarabilmemiz için, düşünmek ve düşündürebilmek için aktif hale getirilmiş kelime servetine ihtiyacımız var. Kelime servetini artırmanın en etkili yolu ise okumaktır” dedi
 
“Akademik başarımızı ve sosyal başarımızı artırmak için de okumaya ihtiyacımız var”

Akademik başarımızı ve sosyal başarımızı artırmak için de okumaya ihtiyacın olduğunu belirten Abdurrahman Kurt, “Etkili okumanın sözel derslere olduğu kadar, matematik, fizik gibi sayısal derslere de yararı olmaktadır. Araştırmalara göre okuma alışkanlığına sahip bir öğrenci bu alışkanlığı olmayan diğer öğrencilere göre matematik problemlerini %35 daha hızlı çözdüğünü ortaya koymaktadır. Çok okuyan öğrencilerin ders notlarının da yüksek olduğu görülmüştür” şeklinde konuştu


 
“Oku emriyle temelleri atılmış bir medeniyetin varisleriyiz”

Konuyla ilgili olarak alıntılarda yapan İl Müdür Vekili Kurt, “Oku emriyle temelleri atılmış bir medeniyetin varisleriyiz. Cemil Meriç “Kelime, kendimi seyrettiğim dere” diyor. Muhteşem mazimizde kendimizi bulabilmemiz, mazimizin gücüne, irfanına, bilgisine şahit olmamız için okumamız gerekiyor. Muhteşem mazimizi daha muhteşem geleceğimize bağlamak için kelimelerden, kitaplardan kurulmuş köprüye ihtiyacımız var. Bu sebepledir ki, kitap okumayı sadece boş zamanlarda yapılan bir etkinlik olarak görmemek gerekiyor. Kitapların bilgi deryasına dalıp, hikmet devşirdiğimiz bir mekân olduğunu unutmayalım. Bilmeliyiz ki, okuduğumuz her kitap ile kendi aklımızı ve ruhumuzu inşa ettiğimiz gibi mensubu olduğumuz insanlık alemi, his ve iman birlikteliğimiz olan millet adına da faydalı bir iş yapmış olacağız. Bize bu kadim toprakları emanet eden ecdadımıza ve Rabbimize karşı sorumluluğun ifadesi olarak daha çok okumak, daha çok bilmek boynumuzun borcudur.  Okuma Zamanı projemizin bu sorumluluğu bize bir kez daha yeniden hatırlatmasını ümit ediyor, kitaplarla olan dostluğumuzun daim olmasını diliyorum” diyerek konuşmasına son verdi.

Kitap Kurdu Ödülünü Babasının Elinden Aldı

Proje kapsamında dereceye giren öğrencilerden biride Gazi Mustafa Kemal İlkokulu 3. Sınıf öğrencisi Tuba Alan oldu. Tuğba ödülünü babası Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan’dan aldı. Ödülünü babasının elinden alan minik Tuba’nın yaşamış olduğu mutluluk da görülmeye değerdi. 

Tören sonunda öğrencilere madalyalar ve hediyeler verilerek günün anısına hatıra fotoğrafı çekildi.