4 sonbahar hastalığına dikkat!

4 sonbahar hastalığına dikkat!
Uzmanlar; soğuk algınlığı, grip, bronşit ve zatürre hastalıklarının sonbaharda sıkça görüldüğü konusunda uyardı
Soğuk algınlığı, grip, bronşit ve zatürre hastalıklarından korunmak için çeşitli sağlık tedbirleri alınması gerekyor

Sonbaharda hasta olmamak için bunları yapın

İnsanlarda virüslerin neden olduğu en sık rastlanan hastalığın soğuk algınlığını olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Cömert, "Çok değişken olmakla birlikte genç bir kişi senede ortalama iki ya da üç kez soğuk algınlığına yakalanır. Soğuk algınlığının nedenleri üşüme, bağışıklık durumu, beslenme ve vitamin eksikliği, yorgunluk, burun tıkanıklığı, burun salgılarının asitlik derecesi ve böbrek karaciğer ve kan hastalıkları, şeker hastalığı ve verem gibi genel hastalıklardır.

 Geçmeyen öksürük, bitmeyen hapşırığa doğal çözümler

Kişilerin direnci düştüğü zaman veya çok yoğun ve bulaşıcı virüslere maruz kalındığı zaman enfeksiyon ortaya çıkar. Soğuk algınlığı bir virüs enfeksiyonu olduğundan antibiyotikler yararsızdır. Bu nedenle tedavi büyük ölçüde hastanın kendisine bağlıdır. Hastanın evde dinlenmesi gerekir" dedi.

GRİBE KARŞI LİMONLU ÇAY VE YEŞİL ÇAY

Gribin boğaz ağrısı ve kuru öksürük belirtisini ile ortaya çıktığını söyleyen Dr. Cömert, "Daha sonra bu belirtilere 39-40 dereceye kadar yükselen ateş, eklem, kas, bel ve sırt bölgesinde ağrı eşlik edebilir, yani yaygın bir vücut ağrısı eşlik eder. Ortalama bir hafta içinde hastalık iyileşir. Gribe karşı korunurken bir yıl etkili grip aşısı ilk savunma hattıdır. Bol sıvı tüketmeniz önerilir. Limonlu çay, yeşil çay, su ön planda olmak üzere sıvı alımınızı artırın" diye konuştu.

 Neden geçmiyor bu grip!

İKİ SENE DEVAM EDEN ÖKSÜRÜK KRONİK BRONŞİT GÖSTERGESİ

Uzm. Dr. Fatma Cömert, akciğer içinde havanın dolaştığı boruların iltihaplanmasının bronşit hastalığına neden olduğunu dile getirerek, "Vücut direncini kıran rüzgarlı ve rutubetli yerlerde yaşama, ani üşütme, bronşite sebeptir. Bronşite kolayca yakalanmanın bir sebebi de ırsi ve vücut istidadından olabilir.

Bronşit, akut ve kronik olmak üzere iki çeşittir. Akut bronşit yukarı solunum yollarından bronşcuklara kadar uzanan hava yollarının ani başlayan iltihaplanması demektir. Bir bronşiti kronik olarak adlandırmak için, öksürük ve balgamın en az iki seneden beri devam etmesi ve her sene en az üç ay sürmüş olması gereklidir. Nefes darlığı bilhassa geceleri daha sık görülür" dedi.

TEHLİKELİ HASTALIK ZATÜRRE

Zatürrenin halk arasında akciğer iltihabı, tıp dilinde ise pnömani olarak bilindiğini söyleyen Dr. Cömert, hastalığın sancı, ateş ve öksürükle beliren, tehlikeli bir akciğer hastalığı olduğunu belirterek, "İltihaplanmaya virüs, bakteri veya mantar gibi mikroorganizmalar sebep olmaktadır. Zatürreye yol açan 30ʹun üzerinde mikroorganizma tanımlanmıştır.

Griple zatürreyi karıştırmayın

En belirgin belirtileri sancı, yüksek ateş ve öksürüktür. Hastada genel bir halsizlik görülür. Ayrıca, iştah azalması ve kilo verme, dalgınlık, baş dönmesi, şiddetli baş ve boğaz ağrısı, balgam, aşırı susuzluk hissi, kuru ve beyaz dil gibi belirtiler de görülebilir" diye konuştu.