E-sigaraların Sağlık Üzerindeki Etkileri: Yeni Bir Bakış

E-sigaraların Sağlık Üzerindeki Etkileri: Yeni Bir Bakış
E-sigaraların sağlıklı bir alternatif olmadığına dair artan endişeler, ağızda yaralara neden olan vakalarla daha da belirgin hale geliyor.

Endonezya'da ikamet eden genç bir kadın, e-sigara kullanımı sonucu kanlı ağız ülserleri ile mücadele etmek zorunda kaldı. 22 yaşındaki adı açıklanmayan bu kadın, ağzının içinde ve etrafında, yemek yemesini ve içmesini imkansız hale getiren şiddetli ağrılar oluşturan yaralar sebebiyle doktorlara başvurdu.

Doktorlar, kendisine herpes virüsü testi yaptılar ancak sonuçlar negatif çıktı. Yaşam tarzı değişiklikleri hakkında sorular sorulduğunda, semptomlarının başlamasından yaklaşık bir yıl önce e-sigara kullanmaya başladığı anlaşıldı.

Doktorlar nihayetinde, genç kadına ağız içinde ve çevresinde nadir görülen, alerjik reaksiyona benzer bir tür cilt hastalığı olan eritema multiforme (EM) teşhisi koyabildiler. Vakayı ABD'deki bir tıp dergisinde yayımlayan akademisyenler, bu rahatsızlığın büyük olasılıkla "e-sigara kullanımıyla ilişkili" olduğunu belirttiler.

Araştırmacılar, eritema multiforme'nin e-sigara içeriğinde bulunan propilen glikol, gliserin, nikotin, tatlandırıcılar veya diğer toksinler gibi belirli maddeler tarafından tetiklenebileceğine işaret ettiler.

e-sigara.jpg

Her Yıl Yüzbinleri Etkiliyor

Eritema multiforme, ABD'de her yıl yaklaşık 200 bin kişiyi etkileyen bir hastalıktır. Genellikle herpes virüsü, bakteriyel veya mantar enfeksiyonları gibi bir enfeksiyona bağlı olarak ortaya çıkar. Semptomlar arasında kaşıntılı veya ağrılı olabilen pembe-kırmızı deri ve ağız lezyonlarının yanı sıra eklem ağrısı, ateş ve kaşıntı gibi belirtiler yer alır.

Ağır vakalarda, hasta yemek yemekte zorlanıyorsa, şiddetli ağrı çekiyorsa veya ciddi derecede dehidrasyon yaşıyorsa hastaneye yatırılması gerekebilir.

Hasta, doktorlara yaklaşık bir yıldır elektronik sigara kullandığını ve bu süre boyunca hiçbir sorun yaşamadığını ifade etti. Belirtiler ortaya çıkmadan kısa bir süre önce, normal sigara kullanmamış olan kadın, farklı bir tat denemek amacıyla yeni elektronik sigara likitleri kullanmış.

Doktorlara, "meraktan" e-sigara kullanmaya başladığını ve arkadaşlarıyla birlikte günde birkaç kez e-sigara tükettiğini belirtti.

Hastanın durumu eritema multiforme'nin hafif bir formu olarak değerlendirildi. Doktorlar, uygulanan tedavinin yanı sıra, elektronik sigarayı bırakmasının da gerekli olduğunu vurguladılar. Sadece bir hafta içinde hastanın önemli ölçüde iyileştiği gözlemlendi.