Gripten Korunmanın En Önemli Yolu Hijyen Kurallarına Uymak

Gripten Korunmanın En Önemli Yolu Hijyen Kurallarına Uymak
Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gürbüz Şen, Domuz Gribinin Mevsimsel Grip Virüsüyle Klinik Seyrinin Aynı Olduğunu Belirterek, "hasta Olmamak İçin Grip Salgınlarında Kişisel Hijyen Kurallarına Daha Fazla Dikkat Edilmeli, Hasta Kişilerle Temas Sınırlandırılmalıdır" Dedi.

Mersin Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Gürbüz Şen, domuz gribinin mevsimsel grip virüsüyle klinik seyrinin aynı olduğunu ifade ederek, "Hasta olmamak için grip salgınlarında kişisel hijyen kurallarına daha fazla dikkat edilmeli, hasta kişilerle temas sınırlandırılmalıdır. Dünyada her yıl mevsimsel grip salgınları sebebiyle 65 yaş üzeri 300 ile 500 bin arasında kişi hayatını kaybetmektedir" dedi.
Domuz gribiyle ilgili açıklama yapan Dr. Şen, domuz gribi adıyla bilinen gribin 2009 yılından bu yana çıkan yeni bir grip türü olduğunu söyledi. Domuz gribi tanısının laboratuar testleri ile tanısı kesin olarak konduğunu belirten Şen, "Mevsimsel grip virüsüyle klinik seyri aynıdır. Ancak toplumun büyük bir kısmında daha önce bu virüsle karşılaşılmadığı için hastalık daha hızlı ve çok kişiye bulaşmaktadır. Mevsimsel grip hastalığında olduğu gibi hastalığa yakalanan 2 yaşına kadar bebek ve çocuklar, 65 yaş üzeri kişiler, kanser hastaları, kronik hastalığı olanlarda ölüm oranı mevsimsel grip virüsüne göre daha yüksek olabilmektedir. Ancak hastalığa yakalananlarda ölüm oranı mevsimsel grip hastalığından daha düşüktür binde 1,5-2 arasıdır. Hasta olmamak için grip salgınlarında kişisel hijyen kurallarına daha fazla dikkat edilmeli, hasta kişilerle temas sınırlandırılmalıdır. Hastalık belirtileri yüksek ateş (39 derece ve üzerinde), öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, yaygın ve şiddetli kas ve eklem ağrıları, ishal, bulantı ve kusma gibi mevsimsel grip belirtileriyle aynıdır. Bu belirtileri taşıyanlar mutlaka aile hekimlerine başvursunlar. Hastaların bol miktarda sıvı tüketmeleri önemlidir. Hastalık salgın haline döndüğünde önleyici tedbirler yerel sağlık idarecilerince alınmalıdır. Hastaların 5-7 istirahati hem iyileşmeleri hem de hastalığı yaymamaları açısından önemlidir. İlimizde bizlere bildirilen bir domuz gribi vakası ve salgını bulunmamaktadır. Geçen yıllarda hastalık oluşturan virüse karşı aşı bulunmaktadır. Ancak hem bu aşı hem de domuz gribi aşısı bir önceki yıl hastalığa neden olan virüslere karşı üretilmektedir" diye konuştu.
"HER YIL 65 YAŞ ÜZERİ 300 İLE 500 BİN KİŞİ MEVSİMSEL GRİPTEN HAYATINI KAYBEDİYOR"
Özellikle risk gruplarının her yıl aşılanması gerektiğini vurgulayan Şen, "Dünyada her yıl mevsimsel grip salgınları sebebiyle 65 yaş üzeri 300 ile 500 bin arasında kişi hayatını kaybetmektedir. Grip virüsünün sürekli mutasyona uğrayan bir virüs olmasından dolayı her yıl yeni bir virüsle ortaya çıkmaktadır. Yeni virüse karşı korumasız olan kişilerde hastalık, çok kolay ve hızlı bulaşmaktadır. Grip salgınında yaşlıların daha dikkatli olması gerekmektedir. Dünyada her yıl mevsimsel grip salgınları sebebiyle 65 yaş üzeri 300 ile 500 bin arasında kişi hayatını kaybetmektedir. Bu ölümlerin yaklaşık yüzde 80’i 65 yaş ve üzeri kişilerde görülmektedir. Bu sebebiyle 65 yaş ve üzerindeki herkese yılda bir grip aşısı 5 yılda bir ise pnömoni aşı yaptırmalarını ve bir aşı kartı yanlarında bulundurmalarını öneriyorum. Gripten korunmak isteyen herkes grip aşısı yaptırabilir. Ancak hastalık açısından risk grubunu oluşturan kronik akciğer ve kalp hastaları, bağışıklık sistemi baskılanmış kişiler, bakımevi-huzurevlerinde yaşayanlar, böbrek fonksiyon bozukluğu olanlar ve bu hastalara bakmak durumunda olanlar, 6-23 ay arası çocuklar, gebeliğin 4. ayından itibaren gebelerin aşılanmasını öneriyorum. Yine sağlık çalışanları, gazeteciler, polisler, öğretmenler, okul çalışanları ve öğrenciler de aşılanmalıdırlar. Grip aşısı 9 yaşından küçük ve ilk kez grip aşısı olacak çocuklarda en az 4 hafta arayla iki kez tam doz, 6 aydan 3 yaşına kadar olan çocuklarda yarım doz olarak uygulanmalıdır. Hastalık yapması muhtemel grip virüsleri her yıl değiştiği için grip aşısı her yıl bir kez uygulanmalıdır. Ekim ayı ortalarında yapılan aşı Mart ayına kadar korunmayı sağlayacaktır. Bu sebeple eğer salgın haberi ya da çevrenizde grip salgını yoksa aşı yapmayı Kasım ayına kadar ertelemenizi öneriyorum" ifadelerini kullandı.