Kadınlarda İdrar Kaçırma Küçük Bir Operasyonla Bitebilir

Kadınlarda İdrar Kaçırma Küçük Bir Operasyonla Bitebilir
Özel Medicana Konya Hastanesi Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Jule Eser, Kadınlarda Yaygın Görülen İdrar Kaçırma Hastalığının Tedavi Edilebilir Bir Durum Olduğunu Belirterek, Doğumun Verdiği Zararlardan Küçük Bir Cerrahi Operasyonla Kurtulmanın Mümkün Olduğunu Söyledi.

Özel Medicana Konya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Jule Eser, kadınlarda yaygın görülen idrar kaçırma hastalığının tedavi edilebilir bir durum olduğunu belirterek, doğumun verdiği zararlardan küçük bir cerrahi operasyonla kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.
İdrar kaçırmanın kadınların sıkça karşılaştığı konulardan bir tanesi olduğunu ifade eden Op. Dr. Eser, bu rahatsızlığın çok zor doğumlardan sonra, fazla sayıda doğumlardan ya da iri doğumlardan sonra gerçekleşen bir durum olduğunu kaydetti. İdrar kaçırmanın karın içi organlarını yerinde tutan bazı yapıların zayıflaması veya yırtılmasıyla gerçekleştiğini anlatan Op. Dr. Eser, “İdrar kesesi ve büyük abdest yapılan yerin şişkinliğe katılmasıyla birlikte rahimde aşağı doğru bir sarkma gerçekleşiyor. Bu da idrar kanalının açısını değiştirdiği için hastamız gülerken, öksürürken idrar kaçırmaya başlıyor. Kimi vakalarda bu idrar kaçırma tuvalete yetişememe tarzında da gerçekleşir. Bu gibi durumlardan cerrahi bir operasyonla kurtulmak mümkün. Lokal anestezi altında gerçekleştirdiğimiz bir operasyon. Bir gece hastanede yatış süresi yeterli olabiliyor. Bu ameliyat sırasında yine ön arka onarım dediğimiz vajinal daraltma ve estetik cerrahi ameliyatlarla yapılabiliyor. Aynı şekilde idrar kesesinin yukarıya doğru desteklenmesi sağlanarak idrar organlarını yerinde tutan bir yapı oluşturuyor. Hasta sonraki döneminde çok rahat bir dönem geçiriyor. Tezgah üstü işler dediğimiz evinde işine gücüne bakabiliyor. Sadece bir süreliğine ağır kaldırmaktan kaçınmak gerekiyor. 1-1.5 ay kadar da cinsel aktivitelerini sınırlayacak. Bu şekilde cerrahiden fayda bulma oranı yüzde 80 civarında. Bu tür vakalara biz daha çok ürodinamik incelemeler yapıyoruz. Bu incelemelerden sonra operasyonun gerekliliğini yerine koyduktan sonra gerekli bir operasyon olduğunu tespit ettikten sonra cerrahiyi öyle uyguluyoruz. Bazı vakalarda cerrahiden sonra ilaç tedavi desteğine de ihtiyaç duyuyoruz. Sonuç olarak tamir edilebilir bir durum. Doğumun verdiği zararlardan bu tür bir operasyonla kurtulmak mümkün” diye konuştu.