Madde Bağımlılığına Başlama Yaşı 10’a Kadar Düştü
Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığının arttığını belirterek, "Madde bağımlılığına başlama yaşı sigara için 10, alkol için 11, uyuşturucu için 12’dir. 9 ile 17 yaş arası gençlerimizin yüzde 16’sı sigara, yüzde 11’i alkol, yüzde 2,9’u uyuşturucu kullanmaktadır. Dünyada yaklaşık 184 milyon kişi uyuşturucu bağımlısıdır" dedi.
Yeşilay Haftası dolayısıyla açıklama yapan Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, her yıl yurt genelinde Mart ayının ilk haftasında ’Yeşilay Haftası’nık kutlandığını söyledi. Sigaranın, alkolün ve uyuşturucu maddelerin bireylere, ailelere ve topluma zarar verdiğini söyleyen Başaralı, "Ülkemizde önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan ve bağımlılık yaptığı bilinen sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin mevcut zararlarını toplumumuza göstermenin yanında; bu alışkanlıkları bırakmanın ve bu alışkanlıklardan kaçınmanın yollarını da göstermek önem taşımaktadır. Madde bağımlılığına başlama yaşı sigara için 10, alkol için 11, uyuşturucu için 12’dir. 9 ile 17 yaş arası gençlerimizin yüzde 16’sı sigara, yüzde 11’i alkol, yüzde 2,9’u uyuşturucu kullanmaktadır. Dünyada yaklaşık 184 milyon kişi uyuşturucu bağımlısıdır. Cinayet, boşanma, hırsızlık, intihar, trafik kazaları gibi suçların yüzde 80 sebebi alkoldür. Türkiye sigaraya bağlı hastalıkların tedavisi için her yıl 8,5 milyar dolar harcamaktadır. Ülkemizde her yıl 200 bin kişi, dünyada her 13 saniyede 1 kişi sigara sebebiyle ölmektedir" diye konuştu.
Sigara kullanımına bağlı ölümlerin Türkiye’de önlenebilir ölümlerin başında geldiğini kaydeden Başaralı, "4207 Sayılı Yasayla beraber getirilen birtakım kısıtlamalar, sigara tüketim oranlarında azalma ve kapalı ortamların hava kalitesinde belirgin iyileşmeler sağlamıştır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığının Alo 171 numaralı Sigarayı Bırakma Danışma Hattını arayabilirler. Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımının insan sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır. Özellikle ağız, yutak, gırtlak, yemek borusu, mesane, böbrek, pankreas ve mide kanserleri, lösemi, karaciğer harabiyeti, ülser, siroz ve felç gibi birçok hastalığın sebebi madde kullanımıdır. Uyuşturucu kullananlarda bulaşıcı hastalık görülme riski de artar. Madde bağımlılığına dikkat çekilmesi ve farkındalık oluşturulması açısından Yeşilay’ın önemi büyüktür. Toplumda birçok olumsuz davranışın temelinde alkollü ve uyuşturucu madde kullanımı yatmaktadır. Alkol ve uyuşturucu madde kullanımı gençler arasında giderek yaygınlaşmakta ve bu da gençleri tehdit etmektedir. İyi bir eğitim, düzenli bir aile ortamı ve toplum yapısı, madde bağımlılığı ve alkolle mücadelede yol almamıza yardımcı olacaktır. Uyuşturucu ve alkol bağımlılarının tedavisi zaman ve sabır ister. Tedavi altına alınan kişilerin tedaviyi kendilerinin istemesi ve kararlı olması gerekir" şeklinde konuştu.