Psikolog Elif Arı; Cinsel Terapide %98 başarı

Psikolog Elif Arı; Cinsel Terapide %98 başarı
Toplumda sıkça görülmesine rağmen tedavi için çok az kişinin çaba harcadığı cinsel işlev bozuklukları, Cinsel Terapi yöntemleri ile %98 oranında başarıyla tedavi edilebilmektedir.

 Başkent Üniversitesi Konya Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Psikologu Elif Arı, Cinsel terapi’de amacın, çiftin cinsel performans baskısından kurtulması, korku ve utanç duygularının giderilmesi ve cinsel sorunları çözüme ulaştırmak olduğunu söyledi.


CİNSEL TERAPİ NEDİR?
Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi Psikiyatri Anabilim Dalı Polikliniğinde hasta kabulüne başlayan Psikolog Elif Arı, her türlü bireysel psikolojik yardımın yanında, özellikle Cinsel Terapi, Aile Danışmanlığı ve Evlilik Danışmanlığı konularında özel hizmet verildiğini söyledi.
Cinsel işlev bozukluklarının toplumda sık görülmesine rağmen çözüm bulma noktasında çok az kişinin harekete geçtiğini ifade eden Başkent Üniversitesi Konya Hastanesi Psikologu Elif Arı, Cinsel Terapi ile ilgili şunlara değindi. “Cinsel işlev bozukluklarından dolayı bozulan ruhsal dengeyi sağlamak, yeniden cinsel eğitim vermek, düşünce ve duygu alışverişi kurmak, çiftlerin veya bireylerin kendilerini tanımalarını sağlamak, cinsel çatışmaları çözümlemek, bu çatışmalardan doğan kaygı ve gerginlikleri azaltmak, çiftler arasındaki ilişkileri iyileştirip olgunlaştırmak için kullanılan tüm teknik ve yöntemlere cinsel terapi diyebiliriz. İnsan davranışı ve cinselliği bedensel, psikolojik ve sosyal koşullardan etkilenir. Cinsellik salt cinsel organlarla sınırlı değildir. Cinsellikle ilgili duygu, düşünce ve çoğu hatalı olabilen yerleşmiş inançlar vardır”
Cinsel sorunların ve bozuklukların ortaya çıkışında kişinin bedensel ve psikolojik özellikleri ya da ikili ilişkilerin dinamiklerinin etkili olabildiğini vurgulayan Psikolog Elif Arı, öncelikle sorunun tıbbi mi, psikolojik mi olduğuna karar vermek gerektiğini belirtti.

CİNSEL TERAPİNİN TEDAVİ ETTİĞİ 
CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI NELERDİR?

Başkent Üniversitesi Konya Uygulama ve Araştırma Merkezi Psikologu Elif Arı, Cinsel Terapi’nin tedavi ettiği cinsel işlev bozukluklarını ise şöyle sıraladı. “Cinsel terapinin tedavi ettiği cinsel işlev bozuklukları; vajinismus, erken boşalma, sertleşme bozukluğu, disparoni (kadında ağrılı cinsel ilişki), kadın ve erkekte cinsel istek bozukluğu, kadında uyarılma bozukluğu, kadın ve erkekte orgazm bozukluğudur. Cinsel terapide öncelikle cinsel işlev bozukluklarının kişinin iç dünyasındaki bir çatışmadan mı kaynaklandığı, yoksa kişiler arasındaki bir çatışmanın etkisiyle mi oluştuğu araştırılır.”
CİNSEL TERAPİNİN AMACI NEDİR?

Cinsel terapide eşli başvurularda çözüme daha hızlı ulaşıldığını vurgulayan Başkent Üniversitesi Konya Hastanesi Psikologu Elif Arı, sözlerine şöyle devam etti.
“Cinsel terapinin amacı, çiftin cinsel iletişimin düzeltilmesi ve geliştirilmesi, cinsel performans baskısından kurtulma, korku ve utanç duygularının giderilmesi, cinsel hayatını geliştirmek ve cinsel sorunları çözüme ulaştırmaktır. Cinsel terapi kısa süreli ve soruna odaklı bir psikoterapi yöntemidir. Cinsel soruna yönelik bir psikoteröpatik yaklaşımlar içerir. Cinsel terapiye başvuran kişinin eşiyle başvurması önerilir. Çünkü bu tedavi başarısını daha da artırmaktadır. Cinsel terapide öncelikli olarak çocukluktan itibaren öğrenilmiş olumsuz ve yanlış inanışların düzeltilmesi amaçlanır. Bu yüzden; öncelikle her iki partnerle ayrı ayrı görüşülerek cinsel öykü ve cinsel sorun öyküsü alınır. Sorunun alanları belirlendikten sonra tedavi hedefleri çiftle beraber saptanır. Görüşmelerin sıklığı, süresi ve temel ilkeleri belirlenir. Her cinsel işlev bozukluğuna özgü özel teknikler egzersizler yoluyla kişiye öğretilir. Cinsel iletişim ve yakınlığın arttırılmasına yönelik çiftlerin birlikte uygulayabileceği ev ödevleri verilir. İlişkileri iyi olan, aralarında sevgi ve güven bulunan çiftlerde cinsel sorunların tedavisi daha kolay ve çabuk olmaktadır. İyi bir cinsel terapistin, klasik cinsel terapi tekniklerinin yanı sıra davranışçı, bilişsel, dinamik, var oluşsal, gestalt gibi bireysel psikoterapi tekniklerini ve çift terapisi tekniklerini de çok iyi bilmesi gerekir. Terapide olumlu sonuca ulaşma oranı %98’dir. Çift tedaviye kararlılıkla devam ettiğinde birbirlerine destek olduklarında çözüm kaçınılmazdır”