Sağlıklı Yaşam: Aşılarla Sorumluluğumuzu Hatırlayalım!
İl Müdürü Yurdakul yaptığı açıklamada; ‘’ Aşılama her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisidir. Aşıların aşı uygulanan bireyleri korumasının yanı sıra, bağışıklanmış kişilerin hastalığın toplumda dolaşımını engellemesi aşı olmamış kişilerin de korunmasını sağlar. Bağışıklama sağlıkla ilgili kazanımların yanı sıra, ekonomik ve sosyal kazanımlar da sağlar. Her yıl Nisan ayının son haftasında kutlanan Aşı Haftasının amacı, aşılamanın önemi hakkında toplumsal farkındalığı arttırmak ve daha fazla çocuğun ve yetişkinin aşıyla önlenebilir hastalıklardan korunmasını, bu hastalıklardan kaynaklanan sekellerin ve ölümlerin önlenmesini sağlamaktır’’ dedi.
İnsanlık tarihindeki pek çok salgına ve ölüme sebep olan hastalıkların günümüzde aşılar sayesinde ortadan kalktığını ifade ediyor. 1977'de çiçek hastalığının yok edilmesinin bu başarıların önemli örneklerinden biri olduğunu belirten Yurdakul;'' Dünya, çiçek hastalığının ortadan kaldırılmasının ardından tarihte ikinci kez, insandaki bir patojeni küresel olarak yok etmenin eşiğinde bulunmaktadır. Önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan poliomiyelit (çocuk felci) hastalığına karşı dünya genelinde yapılan yaygın aşılama çalışmaları sayesinde hastalık yok edilme aşamasına gelmiştir. Ülkemizde son polio vakası 1998 yılında görülmüş, daha sonraki yıllarda poliomiyelit vakası tespit edilmemiştir. Ülkemizin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi 21 Haziran 2002’de ‘Poliodan Arındırılmış Bölge’ Sertifikası almıştır’’ şeklinde konuştu.
Yurdakul, açıklamasının devamında, Türkiye'de başarıyla uygulanan hastalıkla mücadele programlarının sonuçlarına da işaret ederek;‘’Çiçek ve polio aşılamalarında ki başarıların yanı sıra Nisan 2009’dan bu yana Türkiye yenidoğan tetanozunu elimine etmiş ülkeler arasına girmiştir. Ülkemizde son difteri vakasının görüldüğü 2011 yılından bu yana ise difteri vakası görülmemiştir. Ayrıca, 2002 yılından bu yana yürütülmekte olan kızamık eliminasyon programı kapsamında gerçekleştirilen yoğun aşılama çalışmaları ile kızamık vaka sayılarında önemli bir azalma kaydedilmiştir. Ancak, halen dünyada kızamık virüsü dolaşımı devam etmektedir. Bu nedenle, virüs dolaşımının devamlılığında rol oynayabilecek olan aşısız veya eksik aşılı tüm çocukların kızamık içeren aşı ile aşılanmaları son derece önemlidir. Unutmamamız gerekir ki bu başarıların devam ettirilebilmesi aşılama yüzdelerinin yüksek düzeyde sürdürülmesi ile mümkündür.’’ diyerek konuşmasını bitirdi.
Her çocuğun sağlıklı bir yaşama erişme hakkı olduğunu ve bu nedenle aşılamaların her çocuk için yaşamsal öneme sahip olduğunu vurgulayan Yurdakul, ebeveynlerin en temel sorumluluklarından birinin çocuklarını aşılatmak olduğunu hatırlatıyor. Sorumluluklarımızı unutmayalım, diyor.