Sağlıklıklı Yaşam İçin Doğal Beslenin

Sağlıklıklı Yaşam İçin Doğal Beslenin
Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Hakan Acı, mümkün olduğu kadar doğal ve güvenli gıdalar tüketilmesi gerektiğini belirterek, "Bu nedenle satın alınacak besinlerin etiketleri mutlaka okunmalıdır. Toplum sağlığının en iyi şekilde...

Bozyazı İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Hakan Acı, mümkün olduğu kadar doğal ve güvenli gıdalar tüketilmesi gerektiğini belirterek, "Bu nedenle satın alınacak besinlerin etiketleri mutlaka okunmalıdır. Toplum sağlığının en iyi şekilde korunması için zincirdeki her bir bağlantının bir diğerinden güçlü olması gerekmektedir" dedi.
Sağlık Haftası dolayısıyla açıklama yapan Dr. Ahmet Hakan Acı, hafta kapsamında bir dizi etkinlik düzenlediklerini, etkinlik kapsamında sağlık personeli tarafından vatandaşlara doğal gıda tüketmeleri ve üretim aşamasında kimyasallardan uzak durulmasının önemi konularında bilgilendirmeler yapıldığını söyledi. Acı, Dünya Sağlık Günü’nde ana temanın ’Tarladan Tabağa Gıda Güvenliği’ olarak belirlendiğini, amaçlarının gıda güvenliği, güvenli gıda üretimi ve tüketimi konusunda halk üzerinde farkındalık oluşturmak olduğunu belirtti. Tüm insanların sürdürülebilir, güvenilir, uygun fiyatta, kaliteli, sağlıklı beslenme alışkanlıklarını geliştirecek gıdaları satın alma ve tüketme hakkına sahip olduğunu, gıda güvenilirliğini ise gıdalarda olabilecek fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik ve her türlü zararların bertaraf edilmesi için alınan tedbirler ve süreçlerin bütünü olduğunu belirten Acı, “Güvenilir gıda üretimi temiz topraklarda, temiz suyla ve temiz havada başlar, üretim sırasında doğru koruyucu önlemlerin kullanılmasıyla devam eder, hasat ve sonrasındaki işlemlerle, işleme aşamasında da herhangi bir bulaşma gerçekleşmemesini gerektirir. Gıda güvenilirliği akut ya da kronik olarak tüketicinin sağlığını bozabilecek tüm zararları içerir. Raf ömrü süresince fiziksel, kimyasal ve biyolojik riskleri taşımayan gıda ise güvenilir gıda olarak tanımlanmaktadır. Tarımsal uygulamalardan başlayarak, üretim aşamasının sonuna, hatta ambalajlamaya kadar süren tüm aşamalarda kullanılan kimyasal maddeler, insan vücudunda akut ve kronik pek çok sağlık sorununa yol açabilmektedir. Toplum sağlığının en iyi şekilde korunması için zincirdeki her bir bağlantının bir diğerinden güçlü olması gerekmektedir” şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE’DE HER 3 KİŞİDEN 1’İNDE İYOT YETERSİZLİĞİ VAR"
Türkiye’de her 3 kişiden 1’inde iyot yetersizliği ve buna bağlı sorunların oluştuğunu dile getiren Acı, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Sağlık bedensel, ruhsal ve sosyal bakımlardan tam bir iyilik hali olarak tanımlanmaktadır. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’de her 3 kişiden 1’i, iyot yetersizliği ve buna bağlı sorunlardan etkilenmektedir. Tek başına iyot eksikliği IQ puanında 13,5 puan azalmasına neden olmaktadır. Tüm kadınlarda görülen tümörlerin yarısı, erkeklerde görülenlerin ise yüzde 30’u beslenmeye bağlıdır. Günümüzde teknolojinin gelişmesinden gıda endüstrisi de etkilenmekte ve besinler pek çok işlemden geçirilmektedir. Yapılan işlemler birçok hastalıklara neden olmaktadır. Örneğin buğday beyaz un haline getirildiğinde, kanserden koruyucu maddelerin yüzde 90’ı kaybolur, tüketilen buğdayda posa azaldığından, kolorektal kanser riski artar. Sebzeler oda ısısında ve oksijenle temas edecek şekilde bekletilirse vitamin kayıpları olur. Sebze ve meyvelerin güneşte kurutulması da vitamin kayıplarını artırmaktadır. Bitkisel yağlar kanserden koruyucu, antioksidan vitaminlerden E vitaminini içerirler. E vitamini kaybını önlemek için yağlar ışık ve oksijenle temas etmeyecek şekilde saklanmalıdır. Pişirme yöntemleri besinlerin yapılarında bazı değişikliklere neden olarak kanserojen madde oluşumuna neden olmaktadır. Özellikle protein ve yağ içeriği fazla olan besinlerin et ve benzerlerinin direk ateş ile temas ederek, dumanla tütsülenerek pişirilmesi ile kanser yapıcı maddeler oluşmaktadır. Kızgın yağda kızartılmış besinleri çok tüketmek ve yağı yaktıktan sonra yemeklere katmak kanser riskini artırmaktadır. Besin maddelerinin uzun süre bozulmadan saklanabilmesi, raf ömrünün uzatılması, lezzet ve görünümlerinin değiştirilmesi amacıyla kullanılan bazı bileşikler ve renk vericiler kanser riskini artırmaktadır. Yapılan araştırmalarda yapay tatlandırıcıların önerilen miktarın üzerinde tüketilmeleri halinde idrar yolu kanserlerine neden oldukları saptanmıştır. Bu nedenle satın alınacak besinlerin etiketleri mutlaka okunmalıdır. Mümkün olduğunca doğal ve güvenli gıdalar tüketilmelidir."