Toplu Sünnetler Tercih Edilmemeli

Toplu Sünnetler Tercih Edilmemeli
Medicana Konya Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ümir Özdemir, Ailelere Toplu Sünnetlerden Uzak Durmalarını Tavsiye Etti.

Okulların yarıyıl tatiline girmesiyle sünnet sayısında artış olacağını belirten uzmanlar, ailelerin toplu sünnet organizasyonlarından kaçınmaları gerektiğini belirtti.
Medicana Konya Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Ümir Özdemir, okulların yarıyıl tatiline giriyor olması nedeniyle çocuklarını sünnet ettirmeyi düşünen aileleri uyararak toplu sünnetlerden uzak durmalarını tavsiye etti. Sünnetin uzman hekimlerce yapılması gerektiğinin altını çizen Dr. Ümit Özdemir, sünnet işleminin aslında zor bir cerrahi müdahale olmamasına rağmen oluşabilecek bir hatanın olası etkilerinin ileride telafisinin zor olabileceğini söyledi.
“SÜNNET UZMAN HEKİMLERCE YAPILMALI”
Sünnetin, erkek çocuklarda doğumundan itibaren her yaşında yapılabilecek cerrahi bir olduğunu söyleyen Öztürk, 3-5 yaşları arasında çocukların cinsel kimlikleri oluşmaya başladığından dolayı bu yaşlarda mecbur kalınmadıkça sünnetin yapılmamasının altını çizdi.
Sünnetin uzman hekimlerce yapılması gerektiğini belirten Dr. Öztürk, “Sünnet özellikle hastane koşullarında yapılması gerekiyor. Sonuçta cerrahi bir işlem olduğu için enfeksiyon, kanama, bulaşıcı hastalık riski olduğundan dolayı hastane ortamında steril aletlerle ve deneyimli hekimlerce yapılmasında ciddi fayda var. Sünnet uygun koşullarda yapılmadığında ciddi yaralanmalara ve enfeksiyonlara neden olabilir” dedi.
“TOPLU SÜNNETLERDEN OLABİLDİĞİNCE KAÇINILMALI”
Toplu sünnetlerden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Öztürk, “Toplu sünnetler çok hijyenik koşullarda yapılmayan bir işlem. Alelade yapılan bir sünnet durumu ortaya çıkıyor. Hızlı yapılan işlemlerde bazı komplikasyon ve risklerle karşı karşıya kalınabiliyor. Bu yüzden toplu sünnetlerden olabildiğince kaçınılmalıdır” diye konuştu.
Çocukların sünnet öncesinde nasıl bir işlem gerçekleşeceğini anlatılması gerektiğini ifade eden Ümit Öztürk, “Sünnet öncesinde çocuklar psikolojik olarak hazırlanmalı. Uygun kliniklerde çok hafif bir anesteziyle sünnetleri yapılmalıdır” şeklinde konuştu.
Sünnet sonrası bakımın oldukça kolay olduğunu dile getiren Öztürk, “Sünnet sonrası özellikli bir bakım gerekmiyor. Ertesi gün çocuklar ılık suya oturtulabiliyor. Pansumanlar çıkartılabiliyor. Antibiyotikli lokal bir pomatla pansumanı gerçekleştirilebilir. Çocuklar üçüncü günden itibaren normal hayatlarına dönebiliyor” ifadelerini kullandı.