Uzun Süren Öksürük: Viral Enfeksiyonlar ve Ciddi Sağlık Sorunları

Uzun Süren Öksürük: Viral Enfeksiyonlar ve Ciddi Sağlık Sorunları
Virüslerin neden olduğu enfeksiyonlarda öksürük genellikle kısa süreli olabilir, ancak uzun süren öksürük ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabilir.

Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık, yaptığı açıklamada, yaz mevsimine girilen bu dönemde değişken iklim koşulları nedeniyle üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını belirtti.

Balık, çevrede öksüren, hapşıran, burun akıntısı şikayetleri bulunan kişilerin sayısının arttığını dile getirerek, bunun iki temel nedeni olduğunu söyledi.

Balık, "Bu sorunlar hem viral kaynaklı solunum yolu enfeksiyonlarına hem de bahar aylarının gelmesiyle birlikte ağaçlardan polenlerin havaya taşınarak hassas olanlarda alerjik reaksiyonların gelişmesine bağlı oluşmaktadır" dedi.

Mayıs ayında viral enfeksiyonlarda belirgin bir artış olmadığını vurgulayan Balık, sözlerine şu şekilde devam etti:"Ülkemizde de mayıs ayı boyunca viral enfeksiyonlar mevsim normali düzeyindedir ama hala covid başta olmak üzere halk arasında grip olarak bilinen influenza, RSV, nezle gibi viral enfeksiyonlar görülmeye devam etmektedir. Bunlar, bu günlerde salgın boyutunda değil mevsim normalleri düzeyindedir. Artık covid de grip gibi mevsim hastalıkları arasına girdi ve risk grubunda olmayan ve aşılı ya da daha önce covid geçirmiş olanlarda bağışıklık gelişmiş olması nedeniyle hafif belirtilere sebep olmaktadır." ifadelerini kullandı.

"Viral enfeksiyona bağlı öksürük birkaç gün devam edebilir" şeklinde ifade edilen Balık'ın belirttiğine göre, son dönemde uzun süreli öksürük şikayetleri olan hastalarda bir artış yaşanmaktadır diyerek: "Uzamış öksürük, belirtilen viral enfeksiyonların arka arkaya görülmesine bağlı ortaya çıkabilmektedir. Viral enfeksiyona bağlı öksürük, birkaç gün sürebilir ve genellikle kendiliğinden geçer. Bu enfeksiyonların ardından zatürre ya da sinüzit gibi komplikasyonların gelişmesi halinde ise öksürük süresi uzar. Öksürüğün üç haftadan daha uzun sürmesi durumunda mutlaka hekime başvurulması gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Enfeksiyon dışındaki akciğer hastalıklarına bağlı uzun süreli öksürüğe dikkat çeken Balık, bunun ciddi bir sağlık sorunu belirtisi olabileceğini önemle vurguladı.

Balık, "Üç haftadan fazla devam eden öksürük, sinüzit ve zatürre gelişimine bağlı olabileceği gibi aynı zamanda akciğer kanseri, kronik bronşit ve astımın da belirtisi olabilir." uyarısı yaptı.

"Risk Altındaki Bireylerde İnfluenza Ve Covıd-19 Vakaları Daha Şiddetli Seyredebilir"

diyen Prof. Dr. İsmail Balık, uzun süre devam eden öksürük durumunda, özellikle uzun süre sigara kullanan veya sigara dumanına maruz kalan kişilerin kesinlikle bir sağlık uzmanına başvurması gerektiğini belirtti.

Balık, bu kişilere akciğer hastalıkları açısından gerekli incelemelerin yapılmasının hayati önem taşıdığını ifade ederek,

"Bunun dışında viral enfeksiyon durumunda sadece kuru öksürük bulunuyorsa antibiyotik ya da öksürük şurubu kullanılması kesinlikle gereksizdir. Antibiyotik kullanımı için öksürüğün balgamlı olması ve uzun sürmesi gerekmektedir. Gereksiz kullanım halinde yan etkiler olabilir, bu nedenle antibiyotik ve öksürük ilaçları hekim bilgisi olmadan asla kullanılmamalıdır.Öksürük varlığında, bol su içilmesi, bitki çayları tüketilmesi ve ortamın nemlendirilmesi faydalı olacaktır. Balgam çıkarılması, öksürüğe eşlik eden yüksek ateş, nefes darlığı, yan ağrısı durumunda hekimin vereceği antibiyotikler düzenli ve saatinde kullanılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Daha önce hiç aşı yaptırmamış ve COVID-19 geçirmemiş risk altındaki bireylerde hastalığın hala şiddetli seyredebileceği konusunda uyarıda bulunan Balık, "Bu kişilerin aşılanması son derece önemlidir" dedi.

Balık, grip hastalığının da risk altındaki bireylerde ciddi bir seyir izleyebileceğini belirterek, "covid ve influenza, 65 yaşın üzerindekiler, altta yatan hastalıkları bulunanlar, risk grubundakilerde ağır seyredebilir ve hatta ölümcül olabilir. Bu gruptakilerin tedbirli olması ve korunmaları gerekiyor" diyerek konuştu.