Yok Oluş Tehlikesindeki Nadir Türler için Koruma Çağrısı

Yok Oluş Tehlikesindeki Nadir Türler için Koruma Çağrısı
Nadir bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapan, ancak koruma altında olmayan alanların korunması, türlerin yok olma riskini azaltabilir.

"Frontiers in Science" dergisinde yayımlanan bir araştırmada, dünyadaki ender bitki ve hayvan türlerinin odaklandığı bölgeler incelendi.

Araştırmada, dünya topraklarının yaklaşık %1,2'sini oluşturan ve nadir bitki ve hayvan türlerine ev sahipliği yapan ancak henüz koruma altına alınmamış 17.000 bölge ele alındı.

Yaklaşık 164 milyon hektarlık bu alanların korunmasının, söz konusu türlerin yok olmasını engelleyebileceği belirlendi.

Koruma alanlarının tahrip edilmesinin, türlerin yok olma hızını artırdığı belirtilen bir araştırmada, bu alanların hükümetlerin öncelikli ilgisi olması gerektiği vurgulandı.

Araştırmada, söz konusu alanların %80'den fazlasının sadece 30 ülkede bulunduğu, yaklaşık %72'sinin ise 10 ülkeye ait olduğu bildirildi.

Koruma eksikliği gösteren bölgelerin "çok küçük alanlarda" yoğunlaştığını belirten Dr. Eric Dinerstein ve diğer araştırmacılar, bu alanların acil koruma altına alınmasının, kitlesel yok oluşun önlenmesi açısından son derece kritik olduğunu vurguladılar.